Švedski pasoš najpoželjniji na svetu

  • In Svet
  • 4. March 2017.
Švedski pasoš najpoželjniji na svetu

Švedski pasoš najpoželjniji je na svetu, a za njim slede pasoši drugih zemalja Evropske unije, dok Sjedinjene Američke Države dijele 35. mesto sa Slovenijom

Istraživanje firme “Nomad Kapitalista” je rangiralo 199 zemalja po vrednosti državljanstva i pokazalo da je švedski pasoš najpoželjniji na svetu jer omogućava putovanje bez vize u 176 država ili teritorija, a za njim slede pasoši drugih zemalja Evropske Unije.

Osnivač “Nomada” Edru Henderson je objasnio da se sa švedskim pasošem možete osloboditi taksi u Švedskoj i otići da živite negde gde su takse niske, bez puno glavobolje – prenosi Blumberg.

Američki pasoš, zajedno sa britanskim i nemačkim, nekada je smatran “najboljim” na svetu, a sada se rangira ispod nekoliko evropskih nacija. Od prva 43 mjesta na listi “Nomada”, 33 zauzimaju evropske zemlje.

Blumberg navodi da je za građane svih tih zemalja zajednička niska stopa poreza u odnosu na dohodak, bez obzira na to gde žive, dok SAD naplaćuje porez svojim državljanima, bez obzira gde je njihov novac zarađen. Zbog toga se prošle godine više od 5.400 ljudi odreklo državljanstva SAD.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled