Sedam tajnovitih grčkih ostrva

Sedam tajnovitih grčkih ostrva

Za Krf, Rodos i Krit svi znaju i svi žele tamo da putuju ali postoje i turisti koji vole potpuni mir i tišinu, netaknutu prirodu i praznu plažu. Ovakvi putnici treba da produže pored popularnih letovališta i nastave ka nekom od sedam idiličnih grčkih ostrva

1. Ikarija
Nalazi se u Egejskom moru i možda nije najlepše u Grčkoj, ali ovo ostrvo čuva veliku tajnu. Na Ikariji ljudi žive po najmanje 10 godina duže nego na drugim mestima u Grčkoj. Meštani tvrde da je recept za dugovečnost kombinacija maslinki, meda, vina i kupanja u mineralnoj vodi. Međutim, meštani i dosta pešače pored lepih jezera, reka, dolina, vodopada i, što je najvažnije, mnogo se druže!

2. Nisiros
Ovo je majušno vulkansko ostrvo neiskvarene lepote u pravom smislu te reči. Nalazi se između Kosa i Tilosa, a turisti mogu da vide vulkanski krater, muzej vulkanologije, manastir Panagija, Paleokastro, termalne izvore Lutra, kao i fantastične plaže Katcuni, Agios Savas, Agija Irina…

3. Meganisi
Najmanje i najtiše jonsko ostrvo ima savršene plaže, ali je najpopularnije među trekerima. Smeštaj može da se nađe samo u luci Vati, gde ima i nekoliko taverni.

4. Kea
Mir je drugo ime za ovo ostrvo koje je uspelo da se odupre svim naletima turista. Zbog toga, ko stigne do Kee biće dočekan kao kralj! Jedini turisti koji se mogu videti su Atinjani, i to samo vikendom.

5. Samotraki
Nalazi se na severnoj egejskoj obali, a prizori prirode retke posetioce ostavljaju bez daha. Ovde se nalazi najraznovrsniji ekosistem i najvažnije arheološko nalazište. Turisti mogu da vide i srednjovekovni zamak porodice Gateluci, ranohrišćansku baziliku, argeološki muzej, prelepe vodopade i reke, ali i plaže sa oblucima koji prijaju stopalu.

6. Kufonisija
Sakriveno između Naksosa i Amorgosa, Kufonisiju čine dva ostrva – Ano i Kato koje razdvaja kanal širok 200 metara. Peščane plaže na donjem Ano ostrvu imaju takvu tirkiznu boju da je i slikarima ova nijansa nestvarna.

7. Monemvasija
Srednjovekovna tvrđava se nalazi na litici iznad mora i čuva ulaz u Monemvasiju. Nalazi se na jugu Peloponeza sa kojim je bio spojen do zemljotresa 375 godine. Stanovnici žive u donjem gradu, a ulicama ne prolaze automobili, pa turisti mogu u miru da razgledaju vizantijske crkve.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled