Zabranjeni dizelaši iz Evrope stižu na Balkan?

  • In Svet
  • 4. August 2017.

U pojedinim zemljama EU vode se ozbiljne rasprave o postepenoj zabrani dizel vozila, ali, na Balkanu su polovni automobili veoma dobrodošli

Upravni sud u Štutgartu odlučio je da od prvog januara naredne godine vozila s dizel motorima više ne mogu da saobraćaju u tom gradu. Sud je utvrdio da je zabrana jedino moguće efikasno rešenje za problem povećane koncentracije azotnih oksida koje su već godinama prisutne u Štutgartu.

Kako piše „Dojče vele“, istovremeno u BiH se i dalje beleži stalni porast broja polovnih dizel vozila. Samo u prvoj polovini ove godine u BiH je uvezeno više od 33.000 vozila, većinom iz zemalja EU. Ubedljivo prednjače polovnjaci: „U šest meseci ove godine, kad su u pitanju polovna vozila, uvezeno je 27.372 vozila, dok je u isto vreme uvezeno 5.758 novih vozila“, kažu iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH za DW.

Nemački proizvođači automobila postigli su dogovor da više od pet miliona vozila u zemlji snabdeju unapređenim softverom za smanjenje emisije štetnih gasova. Istovremeno su dogovorili da daju finansijske podsticaje vozačima da zamene starije modele automobila, saopštio je nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint. Tako je na primer BMW saopštio da će vlasnicima dizel vozila registrovanih pre 2009. ponuditi „ekološki bonus“ do 2.000 evra ako zamene staro dizel vozilo novim električnim ili hibridnim modelom ili dizel vozilo koje zadovoljava sadašnje standarde.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled