Kraljevska svadba zakazana za oktobar

Kraljevska svadba zakazana za oktobar
Mladi kraljevski par na stepeništu svog budućeg beogradskog domaFoto: Janko Petković

Srpski princ Filip Karađorđević, venčaće se sa Danicom Marinković, alias Dana Maar, prve nedelje u oktobru. Mladi naslednik kraljevske loze, drugi u nizu koji iščekuje titulu kralja, u beogradskoj Sabornoj crkvi venčaće patrijarh Irinej

Posle decenija izgnanstva, a potom i degradiranja uticaja kraljevske loze na ovim prostorima, ovo venčanje, sudeći po interesovanju inostrane javnosti, moglo bi biti veliki povratak Karađorđevića na  globalnu javnu scenu. Iako mladi Filip, londonski đak i veliki ljubitelj adrenalinskih sportova, nije tradicionalno tražio lepšu polovinu po rojalističkim familijama, ipak je napravio odličan izbor, pa su zapadni mediji, fokusirani na dešavanja u kraljevskim porodicama, prosto oduševljeni budućom mladom.

Danica Marinkovic Dom foto Janko Petkovic (32)Danica Marinković, poznatija u umetničkim krugovima kao Dana Maar, osnovno obrazovanje je stekla u Parizu, gde je odrastala u idiličnoj atmosferi uz oca, slavnog slikara Cileta Marinkovića i majku Bebu. Uz  slavistiku, koju je diplomirala na Sorboni, završila je i studije grafičkog dizajna. Potom su je žeđ za učenjem i ambicija odveli u London, gde je na Koledžu za umetnost i dizajn završila i master studije. Dana kreativnost izražava i kroz neobične kolaže, koje je beogradska publika imala priliku da vidi  u proteklih sedam godina. Godine 2011. dobila je i laskavu plaketu majskog salona.

Dosadašnji životni put Princa Filipa sadrži sve neophodne elemente koji čine razvojni put jednog izdanka kraljevske loze. Školovan u najboljim engleskim internatima, maturirao je u kraljevskoj školi u Kanterberiju. Zatim se odlučio za studije društvenih nauka na londonskom univerzitetu, posle čega se zaposlio Lands banki u prestižnom kraju londona rezervisanom za najveće kompanije i banke – Sitiju. Ipak, tu nije bio kraj njegovim ambicijama, pa se odlučio za doškolovavanje u Švajcarskoj, gde se obrazovao u oblasti hotelskog menadžmenta, a ta znanja kasnije primenio radivši u londonskom Ricu. Danas se bavi finansijama i trenutno radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivama. Slobodno vreme koristi da bi osim engleskog, španskog i francuskog, usavršio i srpski jezik. Ovdašnja javnost mladog princa je mogla da upozna tokom učešća na Beogradskom maratonu, pre šest godina.

Po svemu sudeći, Srbija je dobila mladi kraljevski par koji zadovoljava najviše kriterijume postavljene globalnom informisanošću 21. veka. Oni su mladi, lepi, obrazovani, humani, okrenuti zdravom životu i najvažnije – zaljubljeni. U iščekivanju rojalističkog oktobarskog spektakla.

The Prestige/ Jelena JANKOVIĆ

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled