Počelo prikazivanje dokumentarnog filma o princezi Dajani

  • In Film
  • 8. August 2017.
Počelo prikazivanje dokumentarnog filma o princezi Dajani

Dokumentarni film o princezi Dajani, bivšoj supruzi princa Čarlsa, snimljen u periodu između 1992. i 1993. godine moguće je gledati na britanskoj televiziji ”Channel 4“

Film “Diana: In Her Own Word” sadrži izjave princeze o braku i životu sve do saobraćajne nesreće u Parizu 1997. godine u kojoj je poginula. Nesreća se dogodila godinu dana nakon što se Dajana razvela od princa Čarlsa.

Na snimcima je prikazana Dajana kako govori da je kraljici Elizabeti govorila kako je suprug Čarls vara i da je plakala zbog toga. Izjavila je kako joj je kraljica rekla da “ne zna šta Dajana treba da uradi i da je Čarls beznadežan slučaj”, što je princezi uzrokovalo traumu. Za nju je traumu predstavljao i odgovor princa Čarlsa na pitanje novinara dok su još bili vereni o tome da li su zaljubljeni. Dajana je rekla da jesu, a Čarls je odgovorio “šta god značilo biti zaljubljen”.

U drugom delu, Dajana govori o zabranjenoj ljubavi sa policijskim službenikom koji se brinuo o njenoj bezbednosti. Princeza govori kako je ta veza izazvala ljubomoru u kraljevskoj porodici i da je on poginuo u nesreći nakon što je razrešen dužnosti, zbog čega je ona “izgubila najboljeg prijatelja”. Službenik o kojem je Dajana govorila, a čije ime nije otkrivala je Beri Manaki koji je dužnosti razrešen 1986. godine, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći osam meseci kasnije, u maju 1987. godine.

Snimci kojima se protivi kako kraljevska porodica, tako i Dajanina bliža okolina, biće prikazivani sve do 31. augusta, dana kada se obeležava godišnjica njene smrti.

Navodi se kako su izjave snimane tokom pauza na Dajaninim govorničkim časovima. Snimci traju ukupno 50 sati, a zaplenjeni su tokom policijske akcije na kuću Dajaninog batlera Pola Burela 2001. godine.

Piter Setelen je vodio govorničke časove i snimao Dajanu, zbog čega je pokrenuo sudski postupak kako bi dobio nazad te kasete. Kad je uspeo da dođe do njih, prodao ih je američkom televizijskom kanalu NBC-u. Deo snimaka kanal je objavio 2004. godine.

Princ Čarls se nekoliko godina nakon Dajanine smrti oženio Kamilom Parker Bouls.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled