Kraj trgovinskog spora, Hrvatska naknade vraća na staro

Kraj trgovinskog spora, Hrvatska naknade vraća na staro

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske ipak će vratiti cene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 12 evra

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, pod pritiskom regiona, ipak  će doneti novi pravilnik o visini naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, pa ta naknada inspekcijskog nadzora više neće iznositi 270 evra, već 12 evra (90 kuna).

Upravo je visina ove naknade izazvala žestoke reakcije susednih zemalja, pre svih Srbije i BiH, koje nisu članice Evropske unije i koje su najavile ozbiljne kontramere. Ta naknada je pre izmena takođe iznosila 90 kuna po kamionu, dok je izmenom povećana na 2.000 kuna, ali po vrsti voća i povrća. Sada se vraća na 90 kuna, ali po vrsti voća i povrća, a ne više po kamionu. Kontrola voća ostaje i dalje na snazi, a svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti zdravo i zrelo.

Od petka tako više neće biti blokada na granicama, a analiziraće se i cene naknada inspekcijskog nadzora u saradnji sa susedima radi osiguranja zaštite potrošača. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju ubrzo sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje u Evropskoj uniji.

Zbog sukoba koji je izbio nakon što je hrvatski ministar Tomislav Tolušić uveo sporni pravilnik protestovali su i hrvatski poljoprivrednici tražeći od premijera Plenkovića da hitno reaguje, jer je sada pooštrena kontrola i ya njihove proizvode.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled