Braća Kolison nemaju ni 30 godina, a već milijarderi

Braća Kolison nemaju ni 30 godina, a već milijarderi

Oni su najmlađi milijarderi na svetu koji su svoje bogatstvo samostalno stekli, a možda i najpoželjniji neženje

Kompanija Džon i Patrik Kolisona, Strajp (Stripe), koja zapošljava preko 550 ljudi, omogućava kompanijama i pojedincima da lako obavljaju novčane transakcije preko interneta; poput Pejpala. Kroz ovaj servis prođe više od milijardu dolara godišnje u više od 25 zemalja. Njihovi klijenti su uspešne kompanije poput Sejlforsa, Tvitera i Lifta.

Sa tek 20-ak godina, napustili su prestižni fakultet, radili u Y kombinatoru, važe da su introvertni i, kao većina u Silicijumskoj dolini, osnovali kompaniju vrednu milijarde dolara. Ali niko do njihovih kolega nije imao priliku da odraste u ruralnoj Irskoj sa malo toga što može da radi osim da gleda ispašu krava, kao Patrik i Džon. Iz puke dosade i bratskog rivalstva naučili su da kodiraju i tako zakoračili u svet interneta.

Trenutna vrednost kompanije Strajp je 9,2 milijarde dolara

Za Fajnenšal Tajms Džon (26) je povodom takvog odrastanja u Irskoj izjavio da se često pitao „da li je poželjno odrastati na dosadnom mestu jer ste onda prinuđeni da sami nađete čime ćete se zanimati“. Na to se nadovezao Patrik (28): „Jedne nedelje sam otišao u knjižaru, kupio knjigu o programiiranju i počeo sa radom. Doslovno sam stvarao svoj prvi veb-sajt i niko mi nije pomogao, što svedoči o tome da je knjiga koju sam čitao bila odlična.“
Više nemaju knjigu „PHP for the World Wilde Web“ od Lari Ulmana u stanu. Međutim, prošle godine su angažovali njenog pisca da radi  za Strajp.
Na ideju da osnuju Strajp 2010. godine Džon je došao tokom odmora u Južnoj Africi. U to vreme još je bio student fizike na Harvardu. I uprkos mladosti, ovo nije prvi uspeh braće Kolison. Pre Strajpa, sa 16 godina, Džon je osnovao Auktomatik, onlajn aukcijski sistem koji je kupila Lajv kurent medija i time od ova dva tinejdžera već napravila milionere.
Braća Kolison, prema podacima Forbsa iz decembra 2016. nalaze se na 15. mestu najbogatijih ljudi ispod 40 godina, što je napredak za osam mesta u odnosu na prethodnu godinu.
Kakva su braća Kolison osim što su u početku sve poslove obavljali sami (programiranje, opsluživanje klijenata i reklama), potvrda je i njihov stan u San Francisku, jednostavno namešten, često prenoćište zaposlenih u Strajpu koji nisu iz San Franciska. Jer, tako Patrik i Džon žele da stvore prijateljski i egal odnos u Strajpu. (A.M.)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled