Dizelaši ih manje zanimaju, kupuju ova kola

Dizelaši ih manje zanimaju, kupuju ova kola

U Sloveniji je do sada registrovano gotovo 1.200 vozila na hibridni i električni pogon

Prema ambicioznom nacionalnom energetskom planu takvi automobili činili bi šestinu ukupnog broja već 2030. godine, a sadašnja infrastruktura od 470 punionica zadovoljava i dobro je raspoređena po putevima, međutim slovenački stručnjaci procenjuju da ako se želi više od 200.000 automobila s električnim pogonom već za deset godina, trebalo bi da postoji 20.000 punionica.

Poslednjih meseci trgovci u Sloveniji primećuju mali pad interesovanja za kupovinu automobila s dizel motorima, koji zajedno sa benzincima čine veliku većinu, mada je prodaja vozila ove godine u znatnom porastu.  Neki se stručnjaci i distributeri se pitaju da li je postavljeni cilj, prema kojem bi električni automobili 2050. godine u Sloveniji činili dve trećine voznog parka – realan.

Smatraju da tehnološki razvoj i prodaja električnih vozila u svetu neće ići tako brzo da bi sa puteva u dvadesetak godina nestala vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, pa da to nije realno očekivati ni u Evropi iako trendovi već utiču na tržište i cenu benzinaca i dizelaša.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled