Direktori velikih kompanija napuštaju Trampa

  • In Svet
  • 17. August 2017.
Direktori velikih kompanija napuštaju Trampa

Američki predsednik Donald Tramp ukinuo je dva svoja poslovna saveta s predstavnicima velikih kompanija, pošto su direktori američkih korporacija sami odlučili da se povuku posle njegovih spornih izjava o neredima u Virdžiniji

Odluka uticajnih korporacija da se distanciraju od predsednika koji se hvali svojim umećem da privlači milijardere i korporativne džinove u Ovalni kabinet Bele kuće, šokantan je udarac za Trampa, navodi agencija Asošiejted pres.

Članovi Foruma za strategiju i politiku, u kojem su bili direktori Dženeral elektrika (General Electric), Volmarta (Wal-Mart), Dženeral motorsa (General Motors), Boinga (Boeing), Aj-Bi-Ema (IBM) i Džej-Pi Morgan Čejsa (JPMorgan Chase), održali su juče telefonski sastanak na kojem su odlučili da ukinu to telo posle Trampove izjave da su obe strane krive za nasilje u Virdžiniji, kao i da nema velike razlike između belih suprematista i njihovih protivnika koji su protestovali zbog skupa ekstremnih desničara.

Direktori korporacija, pod pritiskom javnosti što su u predsednikovom savetodavnom telu, telefonom su obavestili Belu kuću o svojoj odluci o raspuštanju tog tela, posle čega je Tramp na Tviteru objavio da gasi dva saveta.

– Umesto da stavljam pod pritisak poslovne ljude iz Saveta za proizvodnju i Foruma za strategiju i politiku, oba ukidam. Hvala vam svima! – naveo je Tramp.

Članovi Saveta za američku proizvodnju prvi su reagovali posle prve Trampove sporne izjave o krivice obe strane za subotnje nerede u Šarlotsvilu. Direktor farmaceutske kompanije Merk, Afro-Amerikanac Kenet Frejžer, prvi je dao ostavku, na šta je Tramp burno reagovao na Tviteru navodeći da je „Merk lider u sve većim cenama lekova, dok istovremeno iznosi radna mesta iz SAD“.

Kada su posle toga ostavke podneli direktor Intela Brajan Krzanič i direktor proizvođača sportske opreme Ander armor (Under Armour) Kevin Plank, Tramp je opet na Tviteru reagovao: „Za svakog direktora koji ispadne iz Saveta za proizvodnju, imam mnoge da zauzmu njihova mesta“.

Tramp je u ponedeljak dao izjavu u kojoj osuđuje rasiste, bele suprematiste, pristalice Kju-kluks-klana i neonaciste koji su organizovali skup u Šarlotsvilu na kojem je u nasilju poginula jedan žena, ali je sledećeg dana na konferenciji za novinare o infrastrukturi skrenuo s teme i poistovetio ekstremne desničare i protivdemonstrante.

Direktori velikih korporacija, koji su po inauguraciji prihvatili predsednikov poziv da sarađuju u nadi da će biti smanjeni propisi i porezi, sada su bili u opasnosti da otuđe svoje zaposlene ali i potrošače zbog Trampovog poistovećivanja belih suprematista i rasista s njihovim protivnicima.

– Uloga lidera, u poslu ili u vladi, jeste da okuplja ljude, ne da ih razdvaja – rekao je direktor Džej-Pi Morgan Čejsa Džejmi Dajmon, koji je i predsednik udruženja direktora koje je pokrenulo višemilionsku kampanju za podršku Trampovim pozivima za smanjenje poreza.

Direktor Dženeral elektrika Džefri Imelt je rekao da su predsednikove izjave „duboko uznemirujuće“ i da njihov ton otežava mere za povećanje privrednog rasta.

Kompanije su pod pritiskom javnosti da se odreknu predsednika i povuku iz savetodavnih tele Bele kuće, mada se mogu suočiti i s bojkotom Trampovih pristalica. Samo ako međusobno sarađuju mogu da izbegnu oštre kritike javnosti, ali i predsednika, koji je poznat po izlivima besa prema kompanijama koje ne žele da sarađuju s njim, navodi AP.

Mnoge korporacije su posle prve sporne Trampove izjave odlučile da ostanu uz njega, ali je posle njegove druge sporne izjave u utorak, podrška dovedena u pitanje. Predsednik Foruma za strategiju i politiku Stiven Švarcmen, šef investicione kompanije Blekstoun (Blackstone), izradio je izjavu o raspuštanju tog tela koju su prihvatili i ostali članovi.

Profesor Škole menadženta na Jejlu Džefri Sonefeld rekao je da se tim raspuštanjem jasno baca sumnja na Trampovo liderstvo.

– Car je go – rekao je Sonefeld.

Iz Saveta za proizvodnju u junu se povukao direktor Tesle Ilon Mask zbog povlačenja SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma. Direktor Volt Diznija (alt Disney) Bob Ajger se iz istog razloga povukao iz Foruma za strategiju i politiku. To su bile odluke podstaknute političkim razlikama. Odluka o ukidanju celih savetodavnih panela odražava sumnju u Trampovo liderstvo. (Beta)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled