Fitch srezao kreditni rejting Katara

  • In Svet
  • 30. August 2017.
Fitch srezao kreditni rejting Katara

Rejting Katara je snižen za dugoročno zaduživanje za jedan stepen, tako da se ta zemlja sada nalazi u grupi sa Belgijom i Južnom Korejom

Agencija Fitch je snizila kreditni rejting Katara na AA-, navodeći kao razlog mali napredak u pravcu okončanja embarga protiv tog emirata, koji su uvele susedne zemlje Persijskog zaliva predvođene Saudijskom Arabijom.

Fitch je snizio rejting Katara za dugoročno zaduživanje za jedan stepen, tako da se ta zemlja sada nalazi u grupi sa Belgijom i Južnom Korejom, uz negativne izglede, objavila je rejting agencija iz Njujorka, a prenosi Blumberg.

Depoziti stranih klijenata u bankama u Kataru znatno su pali u junu, nakon što su susedne arapske zemlje s Bliskog istoka smanjile diplomatske i saobraćajne veze s Dohom. Depoziti inostranih klijenata u katarskim bankama, većinom devizni depoziti, u junu su se smanjili na 170,6 milijardi rijala (46,9 milijardi dolara), u odnosu na 184,6 milijardi rijala u maju, što predstavlja pad od 7,6 odsto.

Oblast Zaliva u dubokoj je diplomatskoj krizi otkad su Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein prekinuli odnose s Dohom 5. juna i uveli ekonomska sankcije protiv naftom bogatog emirata, optužujući ga da podržava “terorizam” i održava bliske odnose sa šijitskim Iranom, regionalnim suparnikom saudijskog kraljevstva.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled