Amansio Ortega ponovo nakratko bio najbogatiji čovek

Amansio Ortega ponovo nakratko bio najbogatiji čovek
Španski biznismen je prvi put zauzeo mesto najbogatijeg čoveka na svetu u oktobru 2015. godine.

Španski biznismen Amansio Ortega (81) pretekao je osnivača Majkrosofta Bil Gejtsa i postao najbogatiji čovek na svetu i tako zaseo na vrh Forbsove liste

Bogatstvo Ortege, suosnivača španskog trgovačkog lanca tekstila Inditex, sada je 200 miliona dolara veće od dosadašnjeg najbogatijeg čoveka na svetu, Bil Gejtsa.

Španac je ranije u tri navrata preuzimao poziciju najbogatijeg čoveka na svetu, ali je u samo jednom danu ostajao bez čelnog mesta.

U utorak je ponovo pretekao Gejtsa nakon što su deonice Inditexa, kompanije koja je vlasnik i brenda Zara, porasle za više od jedan odsto. Ipak, već u poslepodne Ortega je bio iza Gejtsa, sa 100 miliona dolara manje. U sredu je uspeo ponovo da zauzme mesto najbogatijeg čoveka.

Prema Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu, imovina Ortege se procenjuje na oko 85 milijardi dolara. U međuvremenu je vrednost imovine Gejtsa i Džef Besosa, osnivača Amazona, zabeležila pad.

Ortega, sin železničkog radnika, svoju karijeru je započeo kao blagajnik u trgovini u rodnoj La Koruni. Nakon toga je sa svojom tadašnjom suprugom Rosalijom počeo da šije rublje i pidžame u dnevnom boravku. Već 1975. je pokrenuo modni brend Zara, a kasnije osnovao krovnu kompaniju Inditex pod kojom su nastali i brendovi Massimo Dutti i Pull&Bear.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled