Zbog Bregzita Frankfurt dobija 100.000 novih radnih mesta u bankarstvu

  • In Svet
  • 31. August 2017.
Zbog Bregzita Frankfurt dobija 100.000 novih radnih mesta u bankarstvu

Masovna selidba bankara iz Velike Britanije zbog Bregzita mogla bi u naredne četiri godine doneti do 100.000 novih radnih mesta na području metropolitanske regije Frankfurta

Istraživanje je naručila lobistička organizacija Frankfurt Main Finance, a vremenski se poklopilo s vodećom pozicijom Frankfurta na početku nadmetanja za plodove Bregzita. Autori istraživanja iz škole menadžmenta WHU-Otto Beisheim navode kako se očekuje da će britanska referendumska odluka o izlasku iz EU osigurati Frankfurtu 10.000 novih radnih mesta u bankarskom sektoru, što će imati multiplikativne efekte na ostale sektore.

– Novi zaposleni u banakama povećaće potražnju za stambenim prostorom, infrastrukturom, prevozom, obrazovanjem, zdravstvenom njegom, potrošačkom robom, hranom i tako dalje – kažu istraživači s nemačke visokoškolske institucije.

Polazeći od očekivanja da će inicijalni šok zbog Bregzita doneti 10.000 bankarskih poslova, te pretpostavljajući da će stope ekonomskog rasta ostati stabilne, izračunali su da će samo u gradu Frankfurtu biti stvoreno još 21.300 novih radnih mesta van bankarskog sektora.

“Najoptimističniji scenario” predviđa da bi metropolitanska regija Frankfurt Rajna-Majna, koja uključuje gradove udaljene i do 80 kilometara prema jugu, mogla doživeti uzlet u vidu gotovo 88.000 dodatnih nebankarskih poslova, pokazuje istraživanje.

Budući da efekti Bregzita ostanu trajni, tako će i uticaj na zapošljavanje u nefinansijskom sektoru biti dugoročne prirode – dodaju autori.

Mnoge finansijske kompanije sa sedištem u Velikoj Britaniji razmatraju preseljenje određenih poslova u gradove u evrozoni s obzirom da riskiraju gubitak dozvola za poslovanje s klijentima u EU u trenutku kada Britanija u martu 2019. definitvno napusti Uniju.

Frankfurt, sedište Evropske centralne banke (ECB), zauzeo je vodeću poziciju u trci za privlačenje bankara koji se spremaju da napuste London.

Velike američke i azijske banke, uključujući Goldman Sachs i japanske Nomuru, Daiwu i Sumitomo, već su se odlučile za grad na reci Majni pretpostavivši ga konkurentima poput Amsterdama, Dablina i Pariza.

Frankfurt se takođe smatra favoritom za udomljavanje Evropske agencije za nadzor banaka, koja će takođe napustiti aktuelno sedište u Londonu.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled