Nakon snažnog uspona, evro oštro pao

Nakon snažnog uspona, evro oštro pao

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao prema evru, što nije toliko posledica snage američke valute koliko korekcije nakon što je njena vrednost skliznula na najniže nivoe u dve i po godine

Cena evra prema američkoj valuti skliznula je prošle sedmice za 0,5 odsto, na 1,1860 dolara. Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs porastao za 0,8 posto, na 110,25 jena. Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle je sedmice ojačao za 0,3 posto, na 92,83 boda.

Početak sedmice nije nagoveštavao takav razvoj događaja jer je dolarov indeks u utorak zaronio na samo 91,62 boda, najniži nivo od januara 2015. To je ponajviše bila posledica jačanja evra, čiji je kurs dosegnuo 1,2069 dolara, najviši nivo u dve i po godine.

Kako predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nije na konferenciji u Džekson Holu pre sedam dana pokazao nikakvu zabrinutost zbog jačanja evra, ulagači su to shvatili kao zeleno svetlo za kupovinu evropske valute.

Evro je, naime, od početka godine ojačao oko 13 odsto u odnosu na američku valutu.

Premda jačanje evra ne ide u prilog izvozno usmerenoj ekonomiji evrozone, jer zbog toga evropski proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno manje konkurentni, ni Draghi ni ostali dužnosnici ECB-a dosad nisu to komentisali.

Međutim, evro je od polovine sedmice u silaznoj putanji jer su ulagači oprezni uoči sednice čelnika ECB iduće sedmice koja bi mogla uroditi verbalnom intervencijom.

 

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled