Češka: Minimalac za visoko kvalifikovane 900 evra

Češka: Minimalac za visoko kvalifikovane 900 evra

Prosečna mesečna zarada u Češkoj neočekivano je porasla u drugom kvartalu ove godine za 7,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine

Iznosila je 29.346 kruna bruto, po kursu Češke narodne banke 1.128 evra, saopštio je nacionalni Zavod za statistiku.

Analitičari su očekivali nominalni rast od oko šest odsto, a realni oko 4,6 odsto, ali je u stvarnosti prevazišao njihova očekivanja i Česima je prosečna plata porasla nominalno za 7,6 a realno za 5,3 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Najviše su u regionima prosečne plate u Pragu, gde su u drugom kvartalu ove godine dostigle sumu od 37.046 kruna, odnosno 1.424 evra.

Češki sindikati su za sredinu septembra najavili razgovore s vladom da je nateraju da osetno poveća i minimalnu zaradu koju je u avgustu vlada premijera Bohuslava Sobotke već povećala od januara naredne godine na 469 evra u preračunu. U češku sindikalnu kampanju za brže sustizanje zapadnih zarada i podizanje minimalne zarade na 60 odsto prosečne, uključuju se i sindikati EU koji su saopštili da bi minimalna bruto zarada u Češkoj za najmanje kvalifikovane i najjednostavnije fizičke poslove morala da iznosi oko 653 evra.

U Češkoj od 2007. godine prema Zakonu o radu privatni poslodavac mora da isplaćuje umesto minimalne tzv. garantovanu najnižu zaradu svima koji rade poslove složenije nego najosnovniji fizički i taj zagarantovani minimalac za profesije sa najvećim kvalifikacijama prelazi i sumu od 900 evra u preračunu.

Za brže povećanja zarada i efikasnije sustizanje Zapada zalažu se i češka i slovačka vlada a češki premijer Bohuslav Sobotka je nedavno prilikom susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom u Salcburgu tražio od njih da kada optužuju novu Evropu za socijalni damping radije izvrše pritisak na francuska i austrijska preduzeća da Česima i Slovacima dignu plate, a ne da štede na njima zarad većeg profita.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled