Sedam srpskih kompanija među 500 najuspešnijih

Sedam srpskih kompanija među 500 najuspešnijih

Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Mađarska i Češka

Najuspešnijih 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 milijardi evra u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.
Za EPS-om slede Naftna industrija Srbije (NIS) koja se nalazi na 94. mestu, zatim Fijat Krajsler Srbija na 152. mestu, Merkator S Novi Sad na 196, Telekom Srbija na 265. mestu, Delez Srbija na 271, dok je Srbijagas na 362. poziciji, prema devetoj godišnjoj studiji Coface o 500 najvećih kompanija u CIE.

Automobilska industrija i transport su sa prometom od 128 milijardi evra postali najveći sektor u regionu, preuzimajući vodeću poziciju od sektora nafte i gasa, prema nalazima istraživanja ove međunarodne kompanije za osiguranje kredita.

Najveće kompanije imale su smanjenje prometa i neto profita od 0,6 odsto, odnosno 3,1 odsto, ali su značajno povećale svoju radnu snagu, zapošljavajući 4,5 posto ukupne radne snage u regionu, odnosno 2,24 miliona ljudi. To je doprinelo padu stope nezaposlenosti u regionu, koja je u deset zemalja opala čak za više od deset odsto.

Predviđa se da će se rast u zemljama CIE u 2017. i 2018. godini oporaviti nakon prošlogodišnjeg usporavanja, na 3,4 odsto, odnosno 3,3 odsto u narednoj godini, zahvaljujući stabilnom rastu privatne potrošnje, uz podršku stalnih poboljšanja na tržištu rada.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled