Potrošači u Srbiji troše 60 odsto više struje od građana EU

Potrošači u Srbiji troše 60 odsto više struje od građana EU

Potrošači u Srbiji struju troše u znatno većoj meri nego što je to slučaj sa građanima u Evropskoj uniji, a osnovni razlog za to je siromaštvo i niska cena električne energije

Domaćinstva u Srbiji troše pet puta više struje po jedinici BDP-a nego što je to slučaj u Evropskoj uniji, podaci su istraživanja koje su radili agencija Ninamedia i Elektroprivreda Srbije. Ako se uzme u obzir da je prosečna potrošnja domaćinstva u Srbiji oko 400 kilovata a u Evropi 250 računica kaže da građani u Srbiji troše 60 odsto struje više od onih koji žive u EU.

U Srbiji je cena struje niža nego u većini evropskih zemalja, a tako će biti i nakon najavljenog poskupljenja od dva odsto u oktobru. Prema podacima Eurostata, cena struje u Danskoj iznosi 30 evrocenti po kilovat satu, u Francuskoj 17, u Sloveniji 16, u Poljskoj 13,5, u Hrvatskoj 13, dok će u Srbiji posle novog poskupljenja cena biti 6,64 evrocenta.

Istovremeno, alternativni vidovi zagrevanja stanova su skuplji, tako da se građanima, čija su primanja niska, najviše isplati da se greju upravo na struju. Koliko god to zvučalo kontradiktorno, građani koji se greju na struju to rade da bi štedeli kućni budžet.

Struja je najskuplja u Danskoj, gde mesečni račun na osnovu prosečne potrošnje iznosi 300 evra. S druge strane prosečan račun u Srbiji će nakon poskupljenja iznositi 26 evra. Međutim ako se uzme u obzir da je prosečna plata u Danskoj je 5.000 evra a u Srbiji 400 (s tim što primanja većeg dela populacije ne prelaze 250 do 300 evra) kao i da je kupovna moć bar pet puta veća u Danskoj nego u Srbiji, onda se dolazi do zaključka da građani Srbije koji se greju na struju ni na koji način nisu privilegovani.

 

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled