Sedam trikova Ričarda Brensona za dobar javni govor

  • In Style
  • 15. September 2017.
Sedam trikova Ričarda Brensona za dobar javni govor

Ričard Brenson, poznati preduzetnik, milioner i inovator, iako stalno drži govore i predavanja skoro je priznao da ne voli javne govore. Ipak, Brenson ima i neke tajne trikove koji mu pomažu kada mora da drži govore u javnosti

Sajt Inc.com donosi sedam najvažnijih principa, koji mogu da nauče bilo koga da bude bolji govornik – bez obzira o kakvoj vrsti govora je reč.

1. Govorite iz srca

Brenson ne samo da je nervozan kada treba da govori u javnosti, već i mrzi uvežbane govore jer unose dodatni pritisak. Da bi odgovorio na oba izazova, primenuje jednostavnu tehniku: Govori iz srca. Baš kao što stara izreka kaže – jedina stvar koju ne možete da lažirate jeste iskrenost.

2. Pokažite strast

Brenson veruje da ako možete da govorite strastveno, vaša poruka može da stigne do velikog broja ljudi, i oni će razumeti poruku. Strast ima univerzalni jezik – lako se prepoznaje. Ne morate da bude najbolji ekspert na svetu, ali morate da volite to što predstavljate. Motivišete publiku da veruje svojim željama i da radi na njima.

3. Pokažite smisao za humor

Kao i mnogi efektivni govornici, Brenson veruje u humor. Preporučuje da ubacujete dovitljive rečenice na početak i na kraj govora, da pokazujete i smešnu stranu ozbiljnih stvari, i zaključujete govor sa osmehom. Dovitljivost i osmeh bolje su oružje po Brensonu od ubacivanja šala.

4. Budite skromni

U zavisnosti od poruke, vaša skromnost može da bude deo poruke. Egu nema mesta kada je javni govor u pitanju. Najbolji govornici, kao i najbolji lideri, znaju zbog čega su baš tu – i da se to postiže ukoliko ostaju skromni.

5. Budite autentični

Kada je u pitanju povezivanje sa publikom, Brenson preporučuje da budete originalni. Nemojte se pretvarati da ste nešto što niste, publika to lako prepozna. Budite iskreni, govorite iz sopstvenog iskustva ako treba, i sa tim nećete pogrešiti.

6. Usmerite se na to da date realne vrednosti

Brenson se uvek usmerava na to da donosi neku vrednost publici kojoj se obraća. Želi da ljudima da nešto istinski korisno u zamenu za njihovo dragoceno vreme. On polazi sa svog stanovišta – i njegovo vreme je takođe dragoceno, i ne dozvoljava svakome da ga uzaludno troši.

7. Prevaziđite nervozu i nastavite

Iako javni govor nije Brensonova najomiljenija aktivnost na svetu, i čini ga nervoznim, ipak prevazilazi sve to i nastavlja. On pruža šansu sebi da se oseća udobno u tome što mu je nezgodno.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled