Bitkoin mora da dostigne vrednost od milion dolara da bi bio legitimna valuta

Bitkoin mora da dostigne vrednost od milion dolara da bi bio legitimna valuta

Vrednost bitkoina se mora povećati za oko 300 puta u narednih nekoliko godina, kako bi se smatrao legitimnom valutom ili će, u suprotnom, zastareti i nestati

Deo stručnjaka koji prate kretanja na tržištu smatra da, uprkos godišnjem rastu od 260 odsto, bitkoin mora doseći nemerljivo veću vrednost, kako bi se razvio u sredstvo plaćanja kao što su tradicionalne valute poput dolara, evra ili funte.

Prema podacima Coindesk.coma, jedan bitkoin trenutno vredi  3.568 dolara, što je najniži nivo u proteklih nekoliko dana. Pad vrednosti bitkoina uzrokovale su zabrane za trgovanjem bitkoinom na tržištu Kine, kao i kritični komentari direktora JP Morgan Chasea, Džejmija Dimona. Da bi bitkoin postao bona fide monetarna jedinica, mora da dostigne vrednost od  jednog miliona američkih dolara, smatra Ikbal Gandham, izvršni direktor u trgovačkoj pšlatformi eToro.

Kako bismo razumeli zašto bitkoin mora da dosegne pomenute visine, prvo moramo shvatiti njegovu najmanju komponentu – satoši, koja ima vrednost od 0.00000001 bitkoina, a koja je naziv dobila po navodnom tvorcu bitkoina Satošiju Nakamotou. To znači da jedan bitkoin vredi 100 miliona satošija, a jedan satoši 0.0000356819 dolara. Gandam tvrdi da Satoši treba da bude ekvivalentan jednom peniju, što znači da bi, u tom slučaju, jedan bitkoin morao da vredi 1.000.000 dolara.

Gandham je takođe prognozirao da bi bitkoin trebalo da dostigne navedeni iznos od milion dolara u narednih nekoliko godina. Primera radi, John McAfee, osnivač istoimene antivirus kompanije, smatra da će bitkoin u naredne tri godine dostići nivo od 500.000 dolara.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled