NBS reže kamate za korišćenje platnih kartica

  • In Banke
  • 20. September 2017.
NBS reže kamate za korišćenje platnih kartica

Narodna banka Srbije će ograničiti međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica, koje sada dostižu i 2,5 odsto

Međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica biće ograničene na maksimalno 0,2 odsto od vrednosti transakcije za plaćanja debitnom i 0,3 odsto za plaćanja kreditnom karticom, a do sada su bile od 1,1 odsto do 2,5 odsto, rekla je generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Ona je na predstavljanju Nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Privrednoj komori Srbije rekla da konkurencija među kartičarskim brendovima nije uticala na smanjenje naknada kako bi to trebalo da funkcioniše u tržišnoj ekonomiji.

– Umesto da se naknade snižavaju povećanjem konkurencije među kartičarskim brendovima one su rasle zato što taj trošak ne plaća izdavalac kartice već trgovac koji taj izdatak prebacuje na cene drugih usluga koje plaćaju potrošači – rekla je Stanić.

Primarni cilj novog zakona je da se ograniče međubankarske naknade i da se usklade s regulativom EU koja je nedavno smanjila te troškove iako su bili niži nego što su sada u Srbiji, a krajnji efekat tog propisa treba da bude podizanje nivoa bezgotovinskog plaćanja.

Trgovci prema predloženim propisima ne moraju da prihvate kartice svih brendova, ali moraju da prihvate isti brend kartice svih banaka. Oni su dužni da obaveste potrošače koje kartice ne prihvataju tako što će tu informaciju okačiti na vrata i pored kase.

Predviđene su kazne za prodavce za nepoštovanje zakona od 50.000 do 800.000 dinara. (B92)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled