Najposećeniji grad na svetu je Bangkok; turisti najviše troše u Dubaiju

Najposećeniji grad na svetu je Bangkok; turisti najviše troše u Dubaiju
Bangkok je prošle godine posetilo 19,4 miliona turista

Bangkok, London, Pariz, Dubai i Singapur su pet najposećenijih gradova u svetu kojima se i za ovu godinu predviđa porast posećenosti od tri do osam posto u odnosu na lani

Podaci iz studije Mastercard Global Destination Cities Indeks sažimaju više različitih istraživanja obuhvaćajući 132 najposećenija grada u svetu.

Bangkok koji je na prvom mestu prošle je godine posetilo 19,4 miliona turista, drugi London 19 miliona, a treći Pariz gotovo 15,5 miliona. U Dubai je lani došlo 15 miliona stranih turista, u Singapur 13,1 milion, dok je Njujork na šestom mestu s njih oko 12,7 miliona. Među prvih deset su još Seul, Kuala Lumpur, Tokio i Istanbul, pri čemu se Tokiju predviđa ove godine najveći rast stranih posetilaca, od 12 posto u odnosu na lanjskih 11,1 milion. Potom slede Hong Kong, Barselona, Amsterdam, Milano, Taipei, Rim, Osaka, Beč, Šangaj i Prag.

Global Destination Cities Index pokazuje i da je rast međunarodnih putovanja i potrošnje u najposećenijim destinacijama veći od rasta svetskog BDP-a te su za najveći deo istraživanih gradova upravo putovanja i turizam ključna komponenta ekonomskog rasta, kažu iz Mastercarda, iznoseći podatak da je od 2009. do danas globalno BDP porastao 22 posto, a potrošnja stranih turista 41 posto.

Dubai

S 28,5 milijardi američkih dolara Dubai je prvi u svetu po turističkoj potrošnji, Njujork drugi sa 17 milijardi dolara, a treći London u kojem su strani turisti prošle godine potrošili 16,1 milijardu, i to je ujedno i jedini grad među prvih deset kojem se ove godine predviđa pad turističke potrošnje za 4,6 posto. U prvih deset po potrošnji stranih turista još su Singapur (15,7 milijardi dolara), Bangkok (14,1 milijarda), Pariz (12 milijardi), Tokio (11,3 milijardi), Taipei (10 milijardi), Seul (9,4 milijardi) te Barselona (9 milijardi). Njih slede Majami, Madrid, Los Anđeles, Kuala Lumpur, Sidnej, San Francisko, Hong Kong, Istanbul, Šangaj i Minhen.

Razlike među prvih deset najposećenijih i prvih deset najbrže rastućih destinacija u svetu ukazuju na to da se azijsko-pacifička regija i Bliski istok profilišu kao odredišta budućnosti i sve važniji elementi globalne ekonomije, kažu iz Mastercarda. To potkrepljuju podacima da najveći rast posećenosti stranih turista od 24 i 23 posto beleže Osaka i Čengdu.

Iako različiti, motivi putovanja stranih turista po svetu su većinom razonoda, pri čemu najviše u restoranima troše u Seulu, Istanbulu i Pragu, dok su za šoping najizdašniji u Londonu, Osaki i Tokiju.

Smeštaj je najveća stavka u troškovima putovanja u Parizu, Milanu i Rimu, a najmanje za javni prevoz troše u Londonu, Singapuru i Hong Kongu.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled