Alibaba uskoro u Srbiji?

Alibaba uskoro u Srbiji?

Najveća kineska internet prodavnica Alibaba zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pred početak skupa Informatički put svile za informacionu povezanost, izjavila je da Alibaba ima svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar. Na skupu su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IKT dve zemlje.

Matićeva je naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

Sekretar udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović naglasila je da će domaće firme iz oblasti IT imati danas priliku da se sretnu i razgovaraju sa kolegama iz 12 kineskih kompanija na koji način da se uspostavi saradnja. Ako govorimo u kupovini IT opreme i mi kao i ceo svet kupujemo opremu od Kine, ali saradnja u oblasti istraživanja i razvoja, informacione bezbednosti, gejming industrije i onoga o čemu će se danas pričati takva vrsta saradnje nije postojala – pojasnila je ona.

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dve zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka. Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dve milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled