Koliko košta da se napravi Iphone?

Koliko košta da se napravi Iphone?

Eplov iPhone 8 Plus je najskuplji smartfon koji je ova kompanija proizvela do sada, a proizvodnja ovog modela koštala je američkog proizvođača 288,08 dolara

Prema podacima do kojih je došao IHS Markit, ukupna cena materijala korišćenih za pravljenje modela iPhone 8 Plus, koji raspolaže 5.5-inčnim ekranom i internom memorijom od 64-gigabajta, dostigla je cifru od 288,08 dolara, što je nešto veći iznos od 277,66 dolara, koliko je bilo potrebno za pravljenje iPhone 7 Plus. Međutim, cena iPhone 8 Plus je 799 dolara, što znači da je 30 dolara skuplji od svog prethodnika.

U međuvremenu, troškovi materijala za iPhone 8 su iznosili 247,51 dolara, što je za deset dolara više od iPhone 7. Podsetimo, iPhone 8 je imao početnu maloprodajnu cenu od 699 dolara, što je za 50 dolara više od cene modela iPhone 7.

– Viša cena novog modela je rezultat sporijeg godišnjeg pada cena komponenti, kao i ugradnje dodatnih komponenti. Nove mogućnosti, poput opcije bežičnog punjenja i A11 Bionic čip, dodatno su podigle troškove – rekao je Andrev Rasveiler, direktor za benčmarking troškova usluge za IHS Markit.

Epl je u svojoj istoriji uspešno održavao zdravu marginu između troškova proizvodnje i maloprodajne cene, uz povećanje cene vodećih smartfona. Iako je drugi po veličini proizvođač pametnih uređaja po tržišnom udelu, Epl odlikuje najveći profit od svih proizvođača. Ono što je jako važno za iPhone je da je Epl ubedio svoje korisnike da plate više za svaki novi smartfon, dok, istovremeno zadržava istorijski odlične margine.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled