Srbija uvodi ‘cash back’ uslugu

Srbija uvodi ‘cash back’ uslugu

Građani Srbije će u narednom periodu moći tokom kupovine robe i usluga u objektima koji se bave trgovinskom delatnošću uz plaćanje platnom karticom, istovremeno podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mjestu

U zajedničkom saopštenju Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija se navodi da je ova usluga u svetu poznata kao cash back, a može biti omogućena u svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale – prodavnice, kiosci, supermarketi, megamarketi.

– Uvereni smo da će stvaranje uslova za pružanje navedene usluge doprineti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije i podsticanje učešća građana u korišćenju finansijskih usluga, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta – navodi se u saopštenju.

To bi na konkretnom primeru značilo da bi potrošač, kada u supermarketu plaća karticom robu u vrednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini (npr. 1.000 dinara), tako da obe transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu (u konkretnom primeru u iznosu od 3.000 dinara).

Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled