EPS po profitu sedma kompanija u Jugoistočnoj Evropi

EPS po profitu sedma kompanija u Jugoistočnoj Evropi

Devet preduzeća iz Srbije nalazi se među 100 najuspešnijih kompanija Jugoistočne Evrope po ukupnim prihodima i neto profitu, na novoj rang listi za koju desetu godinu uzastopno pravi regionalni poslovni portal Seenews

Najbolje rangirana srpska firma je JP Elektroprivreda Srbije, koja se sa 19. pozicije u 2015. godini popela na zavidno sedmo mesto, potisnuvši iza sebe hrvatsku INU, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto, prema podacima iz publikacije Top 100 companies South East Europe.

Naftna industrija Srbije (NIS) zauzela je poziciju broj 15, dok je kragujevački proizvođač automobila Fijat Krajsler Automobili Srbija na 26. mestu, a trgovinski lanac Merkator S na 39. Domaći telekomunikacioni gigant, Telekom Srbija, nalazi se na 57. mestu, ali je zanimljivo da se na listi deset najprofitabilnijih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope ova kompanija nalazi na 4. mestu sa stopom povrata od 16,19 odsto. Preduzeće EPS Distibucija ostvarilo je spektakularan skok od 37 mesta, sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi.

EPS Distribucija i njena matična kompanija Elektroprivreda Srbije se nalaze na čelu posebne rang liste Top deset najdinamičnijih kompanija u 2017. godini, na kojoj, kako primećuje Seenews dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali da su sve medalje uzele firme iz Srbije. Naime, prvo i drugo mesto zauzimaju elektroenergetski operater EPS Distribucija i Elektroprivreda Srbije, dok je privatna logistička grupa Nelt na trećem mestu, navodi se u obimnog publikaciji.

Kako se navodi, EPS Distribucija je zabeležila 64-procentni rast prihoda u 2016. godini na godišnjem nivou, dok je EPS ostvario rast od 54 odsto, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja, koje se sprovodi na osnovu trogodišnjeg plana koji je Vlada Srbije usvojila 2015. godine kako bi poboljšala efikasnost energetskog sektora u zemlji.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled