Nema više overavanja zdravstvenih knjižica

Nema više overavanja zdravstvenih knjižica

Privrednici više ne moraju da overavaju knjižice zaposlenih, već je dovoljno da im redovno uplaćuju zdravstveno osiguranje

Zahvaljujući digitalizaciji javne uprave od 1. oktobra, uvedena je usluga elektronskog overavanja kartica, ali će njenu prednost privrednici iskusiti oko Nove godine. Usluga je namenjena poslodavcima, ali korist od nje imaju i nezaposleni i tzv. novi penzioneri.

Automatsku overu kartica omogućili smo povezivanjem pet državnih institucija u jedinstvenu bazu informacija. RFZO , kao vlasnika kartica uvezali smo s bazom podataka Poreske uprave, CROSO (Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), PIO i NSZZ – rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Premijerka Ana Brnabić kaže da će zahvaljujući automatskoj overi zdravstvenih knjižica poslodavci uštedeti oko 500.000 radnih sati, odnosno oko 1,5 miliona evra. Ona je navela da poslodavci u Srbiji više neće morati da overavaju zdravstvene kartice zaposlenih jer će ih država automatski produžavati bez podnošenja zahteva i čekanja na šalterima, čime se omogućava ušteda. Brnabić je objasnila da je to omogućeno time što je novi informacioni sistem RFZO preuzeo podatke poreske uprave o uplaćenim doprinosima, te je overa kartica automatska.

Zahvaljujući novom sistemu, zaposleni će moći sami da provere da li im poslodavac uplaćuje doprinose i da li su im overene kartice zdravstvenog osiguranja.

Automatska overa knjižica za oko tri miliona građana omogućena je u okviru programa Stop birokratiji.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled