Rusija i Saudijska Arabija zaradile po 40 milijardi dolara

Rusija i Saudijska Arabija zaradile po 40 milijardi dolara

Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte i napori za stabilizovanje cena pokazali su se kao plodonosni, podižući cenu nafte na iznad 55 dolara za barel

Rusija i Saudijska Arabija zaradile su po 40 milijardi dolara od dogovora između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) iz 2016. godine o smanjenju proizvodnje nafte, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije, Kiril Dmitrijev.

– Međunarodni napori za stabilizovanje cena nafte pokazali su se kao plodonosni, podižući cenu nafte na iznad 55 dolara za barel. Verujemo da bi, bez tog dogovora, cene sada bile ispod 35 dolara za barel – izjavio je Dmitrijev.

On je pohvalio dogovor iz 2016. godine, koji je, kako kaže, generisao poverenje među nacijama i pokazao da se zajedničkim snagama mogu postići značajni i ozbiljni rezultati.

Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte produžen je do aprila 2018. godine, ali njegova budućnost nakon toga ostaje neizvesna.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nagovestio je prošle nedelje da bi taj dogovor mogao biti produžen do kraja naredne godine.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled