Ko hoće na Kopaonik – moraće da plati ulaz

Ko hoće na Kopaonik – moraće da plati ulaz

Od ponedeljka, 16. oktobra, počinje naplata ulaska u Nacionalni park Kopaonik

U Javnom preduzeću Nacionalni park Kopaonik, odluka o naplati doneta je Uredbom Vlade u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, a sa odlukom su se saglasili i Ministarstvo za zaštitu životne sredine kao i Javno preduzeće Putevi Srbije.

Naplata će se vršiti po motornom vozilu iz sva tri putna pravca: na ulaznim kapijama Jošanička banja – Đorov most, Brus – Brzeće i Sunčana dolina.

Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik novac prikupljen ovom naplatom držaće na posebnom računu i koristiće isključivo za zaštitu, razvoj i unapređenje zaštićenog područja – Kopaonika. To znači da će novac biti upotrebljen za aktivnu zaštitu borovnice, monitoring vodozemaca i gmizavaca, monitoring ptica – uralske sove, gaćaste kukumavke, sivog sokola, orla, nadzor vukova, srna i divljih svinja, kao i za zaštitu kvaliteta voda. Nacionalni park Kopaonik je osnovan 1981. s površinom od 11.810 hektara. Ima 12 rezervata i njegovo bogatstvo flore čini preko 1500 biljnih vrsta.

Kopaonik je smešten na nadmorskoj visini od oko 1780 metara, vodeći je  zimski turistički centar u Srbiji koji je jednko posećen i leti. Najveći smeštajni kapaciteti, među kojima su brojni hotela, apartmani, vile, odmarališta, planinarski domovi, pristupačni su za sve; do onih koji žele komfor 5 zvezdica. Tu su i prateći sadržaji, sportski tereni, bazeni, teretane, radnje, brojni restorani, kao i klubovi. Kopaonik je planina ne samo zabave na snegu, već i za one kojima sport nije prioritet.

Kopaonik raspolaže sa preko 50 kilometra uređenih alpskih staza od čega su tri FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapaciteta 30.000 skijaša na čas što ga svrstava u red najvećih ski centar u ovom delu Evrope.  Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i sedam teških staza. Inače, sve staze su međusobno povezane i udaljene tek desetine metara od centralnog kompleksa hotela (ski to door). U predelu Ravnog Kopaonika postoji 20 km uređenih staza za nordijsko skijanje. Kopaonik ima skijaške staze pogodne i za početnike.

Snegovi sa izvesnim odstupanjima padaju od kraja novembra i traju do maja, s prosekom od 180-230 dana godišnje, ali i sa preko 200 sunčanih dana godišnje zbog čega i nosi naziv planina sunca.

 

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled