Osobine koje poseduju samo najbolji menadžeri

  • In Style
  • 13. October 2017.
Osobine koje poseduju samo najbolji menadžeri

Ove osobine krase najbolje menadžere nevezano za vrstu poslovne organizacije u kojoj posluju i kako ih primeniti u praksi

Odlični menadžeri:

1) Podržavaju svoje zaposlene u  profesionalnom razvoju

Idealno bi bilo da uložite novac u edukaciju svojih zaposlenih. Ako ne možete da im priuštite, podstaknite ih da se edukuju sami. U bogatoj ponudi besplatnih ili vrlo povoljnih online kurseva pronađite one koji će vašim zaposlenima pružiti dodatno usavršavanje. Izađite im u susret i omogućite im slobodan dan za polaganje ispita ili odlazak na seminar koji finansiraju sami. Omogućite zaposlenima veća ovlašćenja i samostalnost u radu. Dobre rezultate možete i jednokratno novčano nagraditi.

2) Konstantno procenjuju rad i razvoj svojih zaposlenih

Obaveze i odgovornosti na radnom mestu s godinama rastu, pa tako vaši zaposleni vremenom postaju iskusniji i stručniji. Pratite njihov rad, ne zato da biste se bavili mikromenadžmentom, već da biste im pokazali da primećujete napredak. Povišica je uvek lep oblik nagrađivanja truda radnika, ali u nedostatku takve mogućnosti puno znači kada zaposlenima odajete priznanje za dobar rad i napredak koji svakodnevno ostvaruju.

3) Jasno postavljaju ciljeve i očekivanja

Vi možda mislite da komunicirate jasno, ali, ako druga strana nije shvatila uputstvo, problem je u onome ko je poruku izneo. Zaposlenima je ponekad neugodno da priznaju da nisu razumeli zadatak koji ste im dali. Nakon što definišete očekivanja, podstaknite ih da vam postave dodatna pitanja o projektu ili da vam pojasne kako planiraju da pristupe rešavanju zadatka. Pitajte ih da li im je potrebna dodatna pomoć ili resurs i jasno definišite rokove kada očekujete da zadatak bude obavljen.

4) Podstiču preduzetničko razmišljanje i mentalitet

Pojedini menadžeri strahuju da bi neki njihov zaposleni mogao da ih zameni i nesvesno onemogućavaju njegov razvoj. Paradoksalno, što više podstičete preduzetnički duh svojih zaposlenih, manja je šansa da će hteti da dođu na vaše mesto ili da se upuste i u samostalne preduzetničke vode. Zaposleni cene šefove koji ih tretiraju kao ravnopravne i koji uvažavaju njihovo mišljenje. Uključite svoje zaposlenike do određene mere u proces donošenja odluka ili kreiranje novih rešenja i uskoro ćete dobiti prave kreativne timove koji će rado s vama deliti ideje koje unapređuju poslovanje.

5) Ohrabruju zaposlene u preuzimanju određenog rizika

Posao se ne razvija isključivo primenom isprobanih recepata, već kreiranjem inovativnih rešenja. Inovacija uvek u sebi nosi dozu rizika, ali je jedini način da se razvijate i idete napred. Dajte zaposlenima podršku. Na operativnom nivou omogućite im da zadatke obavljaju na svoj način, ali im prepustite odgovornost za ostvarene rezultate. Jasno definišite šta smatrate ozbiljnim neuspehom, koji preduzeće ne može da priušti i do koje mere firma može da uđe u rizik. Pojasnite zaposlenima kakvu dobrobit i sami imaju od razvoja firme, ali i što se loše može dogoditi ukoliko stvari pođu po zlu. Angažovani zaposleni koji razumeju širu sliku poslovanja i strategiju firme više će raditi u njenom interesu pa će tako i njihove inovacije biti usmerene u razvoj poslovanja.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled