Top deset najskupljih piva

Top deset najskupljih piva

Iako se pivo smatra jeftinim i pristupačnim alkoholnim pićem, za ove flaše ćete morati da izdvojite veće količine novca

Pošto se ova piva nalaze u flašama različitih veličina, predstavićemo vam cenu za 500 ml, pa ćete tako tačno znati koliko je novca potrebno da bi se uživalo u ovom piću.

1. Arctic Ale By The Allsopp – 503.300 dolara

Titula za najskuplje pivo na svetu ide ovom piću koje je staro 140 godina. Pripadalo je arktičkoj ekspediciji koju je 1875. godine vodio Džordž Nares. Samo nekoliko flaša ovog piva je pronađeno.

2. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale – 1.815 dolara

Stvaranje ovog piva je možda i najfascinantnije, jer se za fermentaciju uzima led sa Antarktika koji se topi u Tasmaniji i onda se šalje u Austriju gde učestvuje u procesu fermentacije. Napravljeno je samo 30 flaša, a većina je rasprodata na mnogobrojnim aukcijama.

3. Cantillon Loerik 1998 – 1.722 dolara

Ovo je jedno od najskupljih piva na planeti iz razloga što je za njegovo kreiranje potreban poseban proces fermentisanja koji se odvija dug vremenski period. Flaša od 0.75 litara je prodata na aukciji po ceni od 2.584 dolara, što znači da cena za 500 ml iznosi 1.722 dolara.

4. Brewdog’s The End of History – 1.159 dolara

Brewdog kompanija se ponovo nalazi na ovoj listi i to iz istog razloga. U trci za najsnažnijim pivom je rođeno i The End of History pivo koje je sadržalo 55% alkohola u svom sastavu. Napravljeno je samo 12 flaša, što je dovelo do ovoliko visoke cene.

5. De Cam & 3 Fonteinen Millennium Geuze 1998 – 616 dolara

Ovo pivo je prvi put napravljeno 1998. godine i rezultat je saradnje kompanija De Cam i 3 Fonteinen. Samo 8.000 flaša je proizvedeno i ove flaše još uvek možete naći po podrumima širom sveta.

6. Carlsberg’s Jacobsen Vintage – 533 dolara

Poznati danski proizvođač piva je odlučio da potrošače potraži i u viskom društvu, pa je kreirao luksuzno pivo koje ćete morati dobro da platite. Ovo pivo je prvi put napravljeno 2008. godine, a dobija se tako što stoji pola godine u burićima od francuskog i švedskog hrasta. Ovo pivo možete popiti samo ako vas put nanese u Dansku.

7. Schorschbrau’s Schorschbock 57 – 417 dolara

Evo još jednog nemačkog piva koje se takmičilo u trci za najsnažnije pivo. Ovo pivo je pobednik i nosilac titule za najjače pivo, jer u svom sastavu sadrži 57% alkohola. Zbog svoje jačine, ovo pivo je napravljeno samo u 36 flaša, što ga čini izuzetno retkim.

8. Samuel Adams’ Utopias – 200 dolara

Ovo je najskuplje američko pivo i dolazi uvek u ograničenim izdanjima. Prvi put je predstavljeno 2002. godine, a od tada se nove ambalaže pojavljuju na svake dve godine. Pravljenje ovog piva je magičan i dugotrajan proces koji traje 18 godina, pa je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg je ovo pivo toliko skupo. Procenat alkohola u ovom piću je 27% i ono je zabranjeno za konzumiranje u 13 američkih država.

9. Brewdog’s Sink the Bismarck – 107 dolara

Ovo nemačko pivo napravljeno je sa ciljem da bude najsnažnije pivo na svetu. U sebi sadrži 41% alkohola što znači da je neverovatno jako. Ukus je takođe dosta snažniji od klasičnog piva i četiri puta je gorči kako bi se osiguralo da se ovo pivo uzima u malim količinama.

10. Tutankhamun Ale – 75 dolara

Ovo pivo je prvi put proizvedeno 1996. godine i ono je reprodukcija antičkog egipatskog piva. Recept za ovo pivo pronašli su arheolozi koji su uspeli da ga lociraju u skrivenim egipatskim ruševinama. Istoričari i arheolozi su utvrdili da se ovo pivo konzumiralo za vreme vladavine kraljice Nefertiti.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled