Bitkoin slavi rođendan: Od penija do 6.300 dolara

Bitkoin slavi rođendan: Od penija do 6.300 dolara

Bitkoin danas slavi deveti rođendan. Na današnji dan 2008. godine, osoba sa pseudonimom Satoši Nakamoto najavila je stvaranje bitkoina

Na samom početku, bitkoin nije imao nikakvu vrednost sve do marta 2010. kada je vredeo tek 0.003 dolara. Sada, jedan bitkoin vredi preko 6.000 dolara, a tržišna vrednost je veća od Goldman saksa, Bajera, ili Najkija.

Iako se u međuvremenu i delio, i trenutno postoji tri miliona korisnika bitkoina, očekuje se da će ovaj broj da raste. Uoči svog rođendana, bitkoin je oborio još jedan rekord i dostigao cifru od 6. 306 dolara.

Finansijski stručnjaci navode da svi oni koji su 2010. godine uložili 100 dolara u kriptovalutu bitkoin danas imaju 166 miliona dolara.

Međutim, bitkoin polako gubi primat u odnosu na nadolazeće kripto-valute. Samo pošto je Vol Strit počeo da ozbiljno shvata bitkoin, pojavili su se njegovi rivali. Tako jedan etereum danas obuhvata čak 32 odsto ukupne vrednosti svih kripto-valuta (bitkoin obuhvata 38 odsto), a tu je i sve jači lajtkoin.

U međuvremenu, mnoge države proglasile su bitkoin legalnom valutom, što je imalo pozitivan uticaj na njegovu cenu.

U Japanu mnogi trgovački lanci dozvoljavaju kupovinu za bitkoin, što je uticalo da cena ove kriptovalute tokom prethodnog meseca poraste gotovo 80 odsto.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled