Uspeh ajfona koštaće Gugl milijarde dolara

Uspeh ajfona koštaće Gugl milijarde dolara

Eplov iPhone X rasprodao se čim se pojavila mogućnost prednarudžbi

Takva situacija se sviđa najbogatijoj tehnološkoj kompaniji na svetu, ali i konkurentskom Samsungu jer ipak su ekrani na tom najskupljem pametnom telefonu u istoriji njegovih ruku delo. Dok oni uživaju, Gugl se mršti zbog činjenice da će ga iPhone X koštati milijarde američkih dolara.

Zna se da Gugl mora platiti tri milijarde dolara kako bi bio unapred određeni pretraživač za svaki iPhone. Ali, ono što zabrinjava jest toliko dobra prodaja najskupljeg modela, što dogovor čini još ekskluzivnijim te samim time Epl možda zatraži još novca. Uostalom, promene u sporazumu navode da će se TAC (traffic acquisition costs – troškovi pribavljanja saobraćaja) povećati. Naravno, potvrde još uvek nema, ali na Vol Stritu se ta informacija uzima već kao gotova stvar.

Sve u svemu, već sad TAC uzima 23 posto Guglovih prihoda, koji iznose 28 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine. To je dva posto više nego pre godinu dana u isto vreme. Blizu jedne četvrtine, a tako nešto se teško može zanemariti. I Gugl tu ne može ništa, čega je Epl svestan i uživa svog velikog konkurenta držati na konopcima. Naime, jedino što Gugl može jeste da prekine partnerstvo, ali to znači i gubitak previše novca, što automatski znači da Gugl neće prekidati partnestvo.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled