U Slovačkoj Srbi najbrojniji radnici

  • In Svet
  • 6. November 2017.
U Slovačkoj Srbi najbrojniji radnici

U slovačkim preduzećima je u septembru radilo više od 8.500 državljana Srbije

Državljani Srbije su u Slovačkoj ove jeseni najbrojniji strani radnici, objavio je slovački Centar za rad, socijalna pitanja i porodicu.
U slovačkim preduzećima je u septembru radilo, bilo sa dozvolom za rad, bilo preko agencija, više od 8.500 državljana Srbije, što je za 4.300 više nego u isto vreme 2016. godine.

Nešto manje od 8.500 je Rumuna, koji rade u Slovačkoj, za 1.100 više nego u istom periodu lane, a na trećem mestu su Česi kojih je među stranim radnicima bilo 4.500, što je za skoro 600 više nego pre godinu dana. Svaki peti stranac, ukupno njih 12.700, zaposlen je u Slovačkoj u Bratislavi, zatim u regionu Trnave, jednom od centara automobilske industrije, u kojem je radilo 9.500 stranih radnika, prenosi Beta.

Krajem septembra u Slovačkoj je radilo 45.900 stranih radnika, što je za 12.700 više nego u istom periodu prošle godine.

U Slovačkoj, kao i u susednoj Češkoj preduzeća poslednje dve godine muku muče da nađu radnike, a niska nezaposlenosti i odbijanje Slovaka i Čeha da rade neke poslove ili poslove za suviše nisku platu počinje da ugrožava i već ugovorene isporuke i poslove preduzeća, pa raste pritisak privrede na vlade tih zemalja da olakšaju uvoz radne snage iz trećih zemalja, sa Balkana i iz Ukrajine.

Slovački premijer Robert Fico već je proletos upozorio da nedostatak radne snage kada je nezaposlenost u Slovačkoj 8,5 odsto, ali struktura nezaposlenih takva da privreda nije u stanju među Slovacima da popuni čak 50.000 radnih mesta i dovodi zato preko posredničkih agencija gastarbajtere iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, postaje jednaka kriza za Slovačku kao što je bila velika nezaposlenost.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled