Kako će izgledati saudijski grad na pesku od sedam milijardi dolara

  • In Svet
  • 7. November 2017.
Kako će izgledati saudijski grad na pesku od sedam milijardi dolara

Ekonomski grad znanja koji se nalazi na 60 milja od obale Crvenog mora biće završen do 2020. godine

Vlada Saudijske Arabije je poslednjih godina radila na transformaciji stotina kvadratnih kilometara pustinje u nove gradove, koji bi stvarali poslove i diverzifikovali privredu od eksploatacije sirove nafte. Jedan od razvojnih projekata je Ekonomski grad znanja koji se nalazi na 60 milja od obale Crvenog mora.

Amr Dabbagh, guverner organa zaduženog za investicije u Saudijskoj Arabiji, najavio je kreiranje ovog projekta još 2006. godine, a projekat je vredan sedam milijardi dolara i prostiraće se na površini od 51,6 miliona kvadratnih metara.

Ovaj Ekonomski grad znanja će obuhvatati maloprodajne objekte, poslovni prostor i preko milion kvadratnih metara stambenog prostora,  koji će biti podeljen u rezidencijalne četvrti koje će obuhvatati parkove, igrališta, teretane, džamije, prodavnice i bazene. Jedno naselje će uključiti 900 vila.

Maloprodajni prostor će obuhvatiti tržni centar od 538.000 kvadratnih metara

Vlada Saudijske Arabije tvrdi da će razvoj stvoriti 20.000 radnih mesta i obezbediti smeštaj za 150.000 ljudi.

Projekat je deo napora Saudijske Arabije da stvori ekonomiju koja je manje fokusirana na naftu. U oktobru je Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman najavio da će vlada, takođe, početi izgradnju mega-grada vrednog 500 milijardi dolara, pod nazivom NEOM.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled