Nemačka vapi za radnicima, otvoreno više od milion radnih mesta

  • In Svet
  • 7. November 2017.
Nemačka vapi za radnicima, otvoreno više od milion radnih mesta

U Nemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mesta, što je 175.000 više nego u istom periodu prošle godine

Potražnja je i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim kompanijama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slede srednje velika preduzeća.  Institut za istraživanje rada (IAB) četiri puta godišnje ispituje kompanije koje su pri kancelariji za zapošljavanje prijavile otvorena radna mesta.

Krajem septembra iznova je zabeležena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 posto. U septembru ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom periodu prošle godine.

Stručnjaci procenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Evropske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i podsticajnim merama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem nemačkog tržišta rada za stručnjake iz celog sveta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sistemu, tema je i aktuelnih koalicionih pregovora između demohršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled