Srbi vole keš i ne prepoznaju sivu ekonomiju

Srbi vole keš i ne prepoznaju sivu ekonomiju

Gotovo 60 odsto građana Srbije sva plaćanja obavlja isključivo kešom, a svaki deseti ne ume da objasni šta je za njega siva ekonomija, rezultati su istraživanja Naleda

Ispravan fiskalni račun ne ume da prepozna svaki treći građanin, a petina veruje da bi to što su ova i naredna godina proglašene za godine borbe protiv sive ekonomije moglo da pomogne njenom suzbijanju.

Ipak, ostaje problem učestvovanja u toj borbi, jer je samo 22 odsto građana spremno da prijavi radnju ili kafić u kojoj ne dobije račun, a 33 odsto je poslodavca koji i dalje zapošljava radnike na crno. Među njima su i neki od 27 odsto radnika koji priznaju da deo ili celu platu primaju na ruke izjavio je potpredsednik Naledovog Saveza za fer konkurenciju Vladimir Tipsarević.

U odnosu na februar ove godine porastao je procenat građana uverenih da je država odlučna da suzbije sivu zonu ali su nezainteresovanost, izbegavanje neprijatnih situacija i strah od gubitka posla i dalje najčešći razlozi zašto ne učestvuju u borbi protiv sive zone. Dobra vest jeste što raste broj onih koji prepoznaju da je izdavanje računa zakonska obaveza prodavca i potvrda da je platio porez i to je glavni motiv zašto račun traže.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled