Gi Savoj ponovo najbolji restoran na svetu

Gi Savoj ponovo najbolji restoran na svetu

Pariski restoran Gi Savoj se, kao i prošle godine, našao na vrhu Liste, francuske tabele hiljadu najboljih restorana na svetu, čiji dobar deo zauzimaju japanski i kineski restorani

Lista je sastavljena na osnovu vodiča i gastronomskih kritika, a Gi Savoj je dobio 99,75 od maksimalnih 100 poena.

Slede njujorški Bernardin i tokijski Kjubej s 99,50 poena, a zatim pariski Alen Dikas, Restoran skupštine grada u Krisijeu u Švajcarskoj i 11 Medison park u Njujorku sa 99,25. Kao i u prve dve Liste, Japan ima najviše predstavnika, 134. Slede Kina sa 123 i Francuska sa 118 restorana, a potom SAD sa 88.

Uspon Kine na Listi se objašnjava kompletnijom pokrivenošću gastronomskih vodiča, rekao je Jerg Ciprik, zadužen za skupljanje podataka. U Aziji ima mnogo više restorana nego u Evropi, pa je logično da se to odrazi na Listu – naveo je on.

Lista, koja se hvali nepristrasnom i objektivnom metodom, pokrenuta je 2015. godine, inicijativom francuskog ministarstva spoljnih poslova kao odgovor na uticajnu, ali kontroverznu britansku listu 50 najboljih svetskih restorana, optuživanu da ne pridaje dovoljno značaja francuskoj kuhinji.

Sastavljanje Liste nema finansijsku pomoć države, a njen algoritam uključuje podatke iz oko 550 izvora, uključujući turističke vodiče, gastronomske kritike u velikim listovima, specijalizovanim časopisima i sajtove kao što su Tripadvisor, La Fourchette i japanski Tabelog.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled