Gugl vas obaveštava ako vam neko gleda u telefon

Gugl vas obaveštava ako vam neko gleda u telefon

Gugl trenutno radi na tehnologiji koju bi zasigurno svi voleli da imaju na svojim telefonima nazvanoj zaštitnik e-ekrana

U kompaniji Gugl razvijaju zanimljivu tehnologiju koja će, uz pomoć veštačke inteligencije i prednje kamere telefona, upozoriti korisnike ako im neko iza leđa gleda u ekran telefona. Ova zaštita ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnih koji bi iza leđa korisnika mogli da gledaju u ekran telefona. Tehnologija je tek u fazi razvoja.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na veštačkoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona. Prema naučnicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vreme reakcije od samo dve milisekunde tako da će korisnika odmah obavestiti kada neko, makar i na trenutak, skrene pogled na ekran telefona.

Ta reakcija je toliko brza da čim neko pogleda u telefon, odmah se aktivira prednja kamera na telefonu koja upozorava na neželjene poglede, dok se osoba koja je pogledala u ekran označava crvenim kvadratom i crtom u duginim bojama, kako bi znali tačno ko je krivac ako se nalazite u gužvi i iza vas je više ljudi, piše Zimo.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled