Novi, digitalni život kultnih srpskih filmova

  • In Film
  • 6. December 2017.
Novi, digitalni život kultnih srpskih filmova

U narednih godinu dana biti predstavljeno deset digitalno restauriranih srpskih filmskih klasika

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić izjavio je da će, u okviru projekta Vip Kinoteka, beogradska publika 14. decembra, u Jugoslovenskoj kinoteci, imati priliku da vidi prvi digitalno restauriran film u okviru ovog projekta, a to je film Ko to tamo peva Slobodana Šijana, a zatim će on biti prikazan i širom Srbije.

– Ovo je veliki dan za naš film i početak novog života kulturnih, kultnih ostvarenja naše kinematografije koja to zaslužuju – rekao je Pantelić koji je sa generalnim direktorom kompanije Vip mobile Dejanom Turkom potpisao ugovor kojim je ozvaničen projekat Vip Kinoteka.

On je rekao da će iza ovog složenog procesa, koji se u potpunosti sprovodi u našoj zemlji, stajati Odeljenje digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke.

Svakog meseca će se predstavljati po jedna restaurirana verzija kultnih srpskih filmova

– Naša dosadašnja iskustva na polju digitalne restauracije podrazumevaju visok standard kvaliteta što je dokazano na domaćoj i inostranoj sceni što najbolje potvrđuje prisustvo digitalnih restauracija sprovedenih u Jugoslovenskoj kinoteci na vodećim svetskim filmskim festivalima – rekao je Pantelić.

On je naveo da će svakog meseca predstavljati po jednu restauriranu verziju kultnih srpskih filmova i da će publika moći da ih vidi širom Srbije na besplatnim projekcijama.

U narednom periodu biće digitalizovano 100 filmova

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je ovo lep i veliki datum i simbolički značajan trenutak u sferi digitalizacije kulturnog nasleđa. Očuvanje značajnih srpskih i jugoslovenskih filmova kroz proces digitalizacije je stvar koja predstavlja simbolički vrlo jak prvi korak – ocenio je Vukosavljević.

Vukosavljević je zahvalio Jugoslovenskoj kinoteci što je preuzela na sebe ovaj delikatan posao i kompaniji Vip mobile koja je finansijski pomogla i pokazala da razmišlja pozitivno i ispravno kada je reč o ulaganju u oblast zaštite kulturnog nasleđa. On je rekao da veruje da će u narednom periodu 100 najavljenih filmova biti u digitalizovanoj formi što će omogućiti njihovu zaštitu, ali i prikazivanje u sredinama koje nemaju velike sale.

Scena iz filma ‘Ko to tamo peva’

Vukosavljević je rekao da je digitalizacija kulturnog nasleđa u značajnoj meri zaštita kulturnog nasleđa od propadanja, ali i prilika za upoznavanje sa našim bogatim kulturnim nasleđem. On je rekao da je budžetom za 2018. godinu predviđeno više sredstva za digitalizaciju.

Zaštićeni filmovi Pavlovića, Markovića, Nikolića, Karanovića…

Turk je rekao da će kroz digitalizaciju i restauraciju srpske filmske baštine publika moći da uživa u deset kultnih naslova srpske kinematografije koji će imati vrhunski kvalitet zvuka i slike.

To su filmovi uz koje su mnogi od nas odrastali, danas ih gledaju naša deca, a jednog dana će ih gledati i deca naše dece

To su filmovi uz koje su mnogi od nas odrastali, danas ih gledaju naša deca, a jednog dana će ih gledati i deca naše dece. Zato želimo da sačuvamo i ostavimo ova ostvarenja za buduće generacije. On je rekao da je saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom dobar primer kako kompanija može da pomogne kulturi.

Direktorka Centar filma Jadranka Blanuša rekla je da će projekat Vip Kinoteka omogućiti da restaurisani klasici srpske filmske produkcije u narednom periodu dođu pred našu staru ili neku potpuno novu publiku koja će se na najbolji mogući način možda prvi put susresti sa brilijantnom istorijom srpske filmske produkcije.

U okviru projekta Vip Kinoteka biće očuvani i zaštićeni i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića i drugih.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled