Tim srpskih naučnika osmislio možda najbolji sistem zaštite kartica

Tim srpskih naučnika osmislio možda najbolji sistem zaštite kartica

Tim srpskih naučnika u Institutu za fiziku u Zemunu osmislio je teslagram, najbolji vid zaštite na svetu

Ovaj sistem predviđa da se ljuspice krila leptira, koje je nemoguće kopirati, ugrađuju u kartice, novčanice, dokumenta i umetnička dela, pišu Večernje novosti. Ova zaštita je daleko složenija od holograma i nemoguće ju je kopirati.

Ove ljuspice nisu vidljive golim okom, veličine su stotinak mikrona, a kada se ljuspe izdvoje sa krila, onda se pametnom štampom utisnu u predmet, i zbog malih dimenzija falsifikatori ne mogu da znaju na kojem se delu novčanice ili umetničke slike nalaze.

Od jednog krila leptira može da se zaštiti 100.000 novčanica i da svaka bude jedinstvena, dok je hologram na grupama novčanica isti, pa kada neko iskopira jedan, zapravo je iskopirao sve.

Krila leptira su satkana od 200.000 ljuspica, a među svim leptirima u svetu, ne postoje dve iste, zbog čega nema boljeg načina za zaštitu od falsifikata novčanica, kartica, umetničkih dela, nego da se u svaki od tih predmeta ugradi po jedan minijaturni deo leptirovog krila.

Rukovodilac Inovacionog centra Instituta, Saša Lazović, je rekao da je teslagram zaštićen globalno, kroz tri patenta i žig. On je rekao da su najbliže tome da leptirovim ljuspama zaštite plastificirane kartice kao što su lične karte, kreditne kartice, kartice za ulazak u zaštićene prostore, a na isti način će moći da se štite i novčanice, ali i umetnička dela.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled