Zbog čega se ajfon proizvodi u Kini

  • In Svet
  • 15. December 2017.
Zbog čega se ajfon proizvodi u Kini

Izvršni direktor kompanije Epl Tim Kuk objasnio je zbog čega se većina proizvoda te kompanije i dalje pravi u Kini

– Postoji zabuna u vezi sa Kinom. To je moje mišljenje. Popularna koncepcija je ta da kompanije odlaze u Kinu zbog jeftine radne snage. Ne znam u koje delove Kine drugi idu, ali Kina je prestala da bude zemlja sa jeftinom radnom snagom pre mnogo godina – rekao je on na Globalnom forumu koji je organizovao Fortune magazin.

On je rekao da njihova kompanija proizvodi u Kini zbog velike količine veštih ljudi na jednom mestu. Proizvodi koje mi pravimo zahtevaju napredan način korišćenja alata i preciznost i rad sa materijalima koji su kao umetnička djela. U SAD možemo da organizujemo sastanak inženjera za rad sa takvim alatima i ne znam da li bi oni popunili jednu prostoriju. U Kini biste popunili čitave fudbalske stadione – rekao je on.

Kako je istakao, radi se o velikoj stručnosti i za nju je pohvalio kineski obrazovni sistem. Rekao je i da su mnoge države shvatile da bi trebalo da se ugledaju na Kinu u tom pogledu.

Ranije je i osnivač Epl kompanije Stiv Džobs objašnjavao Obami zašto mnoga radna mesta u toj kompaniji popunjavaju stanovnici Kine, a ne SAD. On je ukazao na brojne prednosti kineske masovne proizvodnje, kao što je veliki broj fabrika gde radnici rade šest dana u nedelji, često do 12 sati dnevno.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled