Tri izazova koje svaki preduzetnik mora da savlada da bi uspeo

  • In Style
  • 20. December 2017.
Tri izazova koje svaki preduzetnik mora da savlada da bi uspeo

Preduzetništvo je dugo bilo idealizovano kao sastavni deo američkog sna gde napornim radom, svako može da uspe. Pa ipak, čak i sa širenjem tehnologije i alata koji mogu da pomognu preduzetnicima da vode svoje poslovanje, mnogi od njih ne uspeju

Pregršt dobro osmišljenih startapova koji propadaju i smanjenje broja novih startap ideja, govore da je današnji preduzetnički svet u krizi. Postavlja se pitanje da li je razlog za to što su preduzetnici nedovoljno opremljeni i spremni da prevaziđu neizbežne blokade na putu.

1. Izbegnite sagorevanje

Strast koja nas često čini uspešnim preduzetnicima takođe može biti i naša propast. Mnogi od nas posvećuju vreme, novac, strast i energiju kako bismo ostvarili sve poslovne poduhvate. Time stvaramo rizik od preteranog obuzimanja, zbog čega nam treba vremena da se isključimo.

Nedavno istraživanje je pokazalo da 14 odsto vlasnika malih preduzeća veruje da mogu da se potpuno isključe dok su na odmoru. Čak 85 procenata anketiranih vlasnika malih preduzeća takođe priznaje da radi, dok su na odmoru.

Savet za sve preduzetnike koji se poistovećuju sa ovim iskustvima: Pre nego što odete, napravite bazu svih zaposlenih i savetnika, kako biste bili sigurni da je sve u redu. Razmislite o određivanju vremenskih perioda tokom kojih ih možete kontaktirati.

Softver zasnovan na Cloudu može Vam pomoći da sebi priuštite više vremena za odmor. Mnogi preduzetnici se drže pravila 80/20 dok su na odmoru, što znači da 80 procenata vremena provode u opuštanju, dok 20 posto vremena troše na posao. Bez obzira koje rešenje izaberete, neophodno je odvojite vreme za relaksaciju, da zaista napunite baterije i održite zdrav način razmišljanja. Ako se ne pobrinete za vaše mentalno zdravlje, vaš posao će na kraju ispaštati.

2. Praćenje toka novca

Tok novca je izvor svakog malog preduzeća. U stvari, loše upravljanje gotovinskim tokovima jedan je od glavnih razloga zbog kojih preduzeća ne uspevaju. Praćenje gotovinskih priliva i odliva možda nije najlakši ili najglamurozniji deo vođenja malog biznisa, ali pravi razliku između malog i velikog preduzetnika.

Kreiranje jasnog plana upravljanja gotovinskim tokovima je od ključnog značaja za osiguranje opstanka vašeg poslovanja. Na sreću, možete podsticati jedno od mnogih pristupačnih rešenja kako biste dobili rešenje o ovom problemu.

Onlajn računovodstvena platforma može vam pomoći da pratite finansije i brže plaćate. Ako vaš budžet dozvoljava, angažujte računovođu ili knjigovođu. Sigurnost da su vaše brojke na mestu će vam pomoći da mirnije spavate, a to je neprocenjivo.

3. Podizanje kapitala

U ključnim trenucima u životu vašeg biznisa, moraćete da prikupite sredstva kako biste mogli da uvedete inovacije i rast. Ako ste preduzetnik-početnik, često ćete biti u nepovoljnom položaju jer vam nedostaje utvrđena mreža ili izvor prihoda od prethodnog poduhvata.

Iako mnogi finansiranjem smatraju samo tradicionalne opcije, kao što su bankarski krediti, savremeni preduzetnički pejzaž nudi alternativne tokove finansiranja. Možete da uzmete u obzir različite opcije kupovine, inkubere, kredite ili grantove, angel investitore ili investicione kompanije.

Opcije kao što je crowdsourcing znači da niste ograničeni na sopstvenu lokalnu mrežu, već možete podsticati sredstva investitora i pristalica iz celog sveta. Pritom, jasno je da neće svaka opcija biti prava za vaše poslovanje, zbog čega je preporučljivo da uradite neku vrstu istraživanja kako biste saznali koja je najbolja pogodnost za vas.

Biti preduzetnik nesumnjivo je veliko iskustvo. U većini slučajeva, osnažuje da se bacite u nešto za šta se zaista strastveni i da za ostvarenje svog cilja vodite sopstveni krstaški rat. Prepoznajte da imate na raspolaganju nebrojeno mnogo resursa, uključujući ljude i tehnologiju koji bi vam pomogli u pronalaženju rešenja za bilo koji problem.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled