Šta će biti sa cenom nafte u 2018?

Šta će biti sa cenom nafte u 2018?

Nema razloga za očekivanje da će cene nafte nastaviti da rastu u prvom tromesečju 2018. godine, saglasni su energetski analitičari u komentaru za američku mrežu CNBC

Perspektive rastuće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, prigušeno kretanje cena i intenziviranje geopolitičkih rizika, verovatno će neutralisati oporavak cena nafte početkom naredne godine, tvrde analitičari.

Direktor i viši ekonomista kompanije Longvju ekonomiks, Hari Kolvin, kaže da je prilično pesimističan po pitanju cena nafte u naredna tri meseca. On objašnjava da optimizam u pogledu mogućeg rasta cena nafte zavisi od toga da li će eskalirati napetosti na Bliskom istoku, i dodaje da je ključni detalj u raspravi o nafti ono što će se dogoditi i sa američkim škriljcima.

Cene nafte su se oporavile za više od trećine njihove vrednosti otkako su u junu 2017. godine dotakle dno, a oporavak je, kako navodi CNBC, u velikoj meri rezultat globalnog smanjenja ponude, na koje su se obavezale članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) početkom ove godine.

Produženje perioda smanjenja proizvodnje će verovatno podstaći cene crnog zlata tokom 2018. godine, smatraju analitičari banke Goldman Saks, zbog čega su podigli svoju prognozu cene severnomorske nafte brent sa ranijih 58 na 62 dolara po barelu u narednoj godini, a američke lake nafte (WTI) sa 55 na 57,50 dolara za barel.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA) nagovestile su snažan rast globalne potražnje u 2018. godini od 1,3 posto ili više.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled