Lufthanza favorit za preuzimanje Alitalije

  • In Svet
  • 29. December 2017.
Lufthanza favorit za preuzimanje Alitalije

Nemačka aviokompanija Lufthanza favorit je za preuzimanje italijanske Alitalije, koja se nalazi u finansijskim teškoćama, piše italijanski dnevnik Korijere dela Sera

List, koji ne navodi svoje izvore, piše da Lufthanza želi da preuzme samo deo Alitalije, koji se odnosi na letenje i avione, bez sektora održavanja i da zadrži samo 6.000 od 8.000 zaposlenih u delu koji je interesuje.

Dva italijanska ministra, koja prate ovo pitanje kao i tri stečajna upravnika Alitalije tražili su, međutim, da se prepolovi 2.000 planiranih otpuštanja predviđenih u sektoru letenja.

Korijere dela sera navodi da se pregovori nastavljaju i da se stavovi dve strane približavaju, dodajući da je cena koju predlaže Lufthanza takođe problem. Kompanija je prvo ponudila 300 miliona evra, ali stečajni upravnici i vlada traže da podigne ponudu na 500 miliona evra, navodi list i ukazuje da se i u ovome dve strane približavaju.

Alitalija, koja ima oko 11.500 zaposlenih nagomilala je gubitke poslednjih godina naspram konkurencije niskobudžetnih kompanija. Ona je stavljena pod stečajni nadzor 2. maja pošto su zaposleni odbacili plan restrukturiranja koji je predviđao ukidanje 1.700 radnih mesta. Rok za njeno gašenje određen je za 30. april 2018. godine.

Alitalija je imala 836 miliona evra u kasi krajem novembra, a država joj je dala prelazni zajam od 900 miliona evra. Njena situacija se poboljšala, ali je i dalje nesigurna.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled