U vinu je šansa za unosan biznis

  • In Vino
  • 29. December 2017.
U vinu je šansa za unosan biznis

Vino sa jednog hektara vinograda donosi godišnji prihod između 30.000 i 40.000 evra, kažu vinari, a prenosi Blic

Da bi se neko ozbiljno bavio vinarstvom i proizvodio kvalitetna vina, i da bi od toga solidno zarađivao, potrebno je od tri do pet hektara vinograda, kažu vinari, ali i poljoprivredni stručnjaci. Međutim, iako je prihod dobar, i početna ulaganja su visoka. Prema procenama vinara, da bi se proizvodilo vino i podigao vinograd na jednom hektaru, uključujući i kupovinu zemlje, potrebno je između 30.000 i 35.000 evra. Vinari kažu da je samo za podizanje zasada potrebno oko 10.000 do 15.000 evra po hektaru, a za opremu za proizvodnju vina treba bar još 5.000 evra. Pored toga, kad proizvodnja krene, postoje ulaganja i u radnu snagu (berači, tehnolozi…), boce, etikete, reklamu…

Međutim, i pored svih troškova, zarada je dobra. Od jednog hektara vinograda dobije se do 4.000 buteljki vina. Kako je cena buteljke dobrog vina iz Srbije između šest i 10 evra, mada ima i onih skupljih, godišnji prihod od hektara ide i do 40.000 evra. Čista zarada je manja i zavisi od više faktora. Međutim, proizvođači mogu da računaju i na subvencije koje daje država, a u Ministarstvu poljoprivrede navode da one iznose čak do 40 odsto troškova za podizanje zasada.

Stručnjaci kažu da je prostor za dobar biznis veliki. Prema podacima Vinogradarskog atlasa, objavljenog prošle godine, u Srbiji bez Kosova i Metohije ima tek 22.159 hektara vinograda sa kojih se proizvodi vino. Čak i domaće tržište, bez izvoza, gladno je vina.

Prema podacima Privredne komore, Srbija svake godine uveze vina za oko 40 miliona evra, a izveze tek za 20 miliona.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled