U menjačnicama u Srbiji ubuduće i bugarski lev i rumunski lej

  • In Banke
  • 15. January 2018.
U menjačnicama u Srbiji ubuduće i bugarski lev i rumunski lej

Bugarski lev i rumunski lej moći će da se menjaju u menjačnicama u Srbiji, prema odluci Narodne banke Srbije, koja je, takođe, uvrstila kuvajtski dinar na svoju deviznu kursnu listu

Pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje sa tim zemljama u narednom periodu. U obzir je uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju.

Očekuje se da uvođenje ove dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom.

Na ovaj način se omogućava zamena bugarske i rumunske valute za dinare i obrnuto, u skladu sa prisutnim interesovanjem, naročito u pograničnim područjima.

Takođe, naglašavaju u NBS, prilikom donošenja odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske Unije.

Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu. Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.

Na listu valuta kojima banke i Narodna banka Srbije mogu da trguju u formi deviza uključiće se i valute kojima je do sada bilo moguće trgovati samo u formi efektivnog stranog novca – mađarska forinta, poljski zlot, češka kruna, konvertibilna marka i hrvatska kuna.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled