Epl mora da plati 38 milijardi dolara poreza

Epl mora da plati 38 milijardi dolara poreza

Zbog nedavno usvojene nedavne reforme poreskog sistema, američki tehnološki gigant Epl će morati da plati oko 38 milijardi dolara poreza na 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži van SAD-a

Očekuje se da će taj iznos biti najveća poreska uplata u sklopu reforme, kojom se smanjuje stopa korporativnog poreza. Kompanija takođe planira izgradnju novog kampusa i stvaranje novih 20 hiljada radnih mesta u SAD-u.

Iz kompanije navode da će njihovi planovi u sledećih pet godina doprineti američkoj ekonomiji sa više od 350 milijardi dolara. Kompanija nije objavila iznos gotovine koji će iz inostranstva vratiti u SAD.

Izvršni direktor Tim Kuk je izjavio da je Epl usredsredio svoja ulaganja u područja u kojima može imati direktan uticaj na stvaranje radnih mesta.

Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84.000 radnika iočekuje da će u saradnji s domaćim dobavljačima i proizvođačima ove godine imati rashode od 55 milijardi dolara.

Epl ima poslovne centre u sedam zemalja, a u sredu je započeo radove na širenju svog poslovanja u Renu, u saveznoj državi Nevadi. U sledećih pet godina planira da uloži više od 10 milijardi dolara u informacione centre, što je deo kapitalnog plana ulaganja u SAD vrednog 30 milijardi dolara.

Lokacija novog Epl kampusa, u kojem će se nalaziti osoblje za tehničku podršku, biće objavljeno kasnije ove godine. Kompanija je ranije objavila da u ovoj godini planira da na kapitalne izdatke utroši oko 18 milijardi dolara, u odnosu na 15 milijardi, koliko je uložile u toku prethodne godine.

Epl je poslednja u nizu kompanija koja promoviše planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreskog sistema. Između ostalog, reformom je stopa korporativnog poreza smanjena sa 35 na 21 posto. Takođe, njome prestaje primena stopa na dobit koju kompanije ostvare u inostranstvu, a u zamenu za jednokratno plaćanje poreza.

Američki predsednik Donald Tramp smatra da će ta reforma američku ekonomiji učiniti konkurentnijim i da će podstaći domaće kompanije da ulažu u SAD.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled