Utrostručen broj korisnika beskontaktnog plaćanja

Utrostručen broj korisnika beskontaktnog plaćanja

Broj aktivnih korisnika beskontaktnih plaćanja u Srbiji gotovo se utrostručio za godinu dana, pošto je sa 12 odsto u 2016. porastao na 35 posto u 2017. godini

Najnovije istraživanje MasterIndex Srbija 2017. pokazuje da su najaktivniji korisnici beskontaktnih kartica stanovnici Beograda (43%), iza kojih slede stanovnici Vojvodine i Centralne i Zapadne Srbije.

Studija sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1.000 aktivnih korisnika kartica u zemlji pokazala je da gotovo polovina ispitanika (47%) starosti između 25 i 34 godine plaća beskontaktno, dok populacija starija od 60 godina najsporije usvaja ovu platnu tehnologiju (18%).

Beskontaktna plaćanja Mastercard karticama obavljaju se prislanjanjem kartice na beskontaktni čitač na kasi, a svetlosni i zvučni signal označavaju uspešnu transakciju. Sam proces plaćanja je brz, posebno za iznose manje od 1.500 dinara kada nije potrebno unositi PIN kod, zbog čega se potrošači odlučuju za beskontaktno plaćanje prvenstveno na prometnim trgovačkim lokacijama kao što su supermarketi (60%), benzinske pumpe (40%), lokalni marketi (33%) i drogerije i parfimerije (33%).

Kako se menjaju potrebe potrošača, tako raste i broj beskontaktnih terminala, posebno u novim trgovinskim sektorima, a najnoviji primer je javni prevoz u Beogradu gde su od januara ove godine omogućena beskontaktna plaćanja Mastercard karticama.

MasterIndex Srbija takođe ističe da je više od polovine korisnika kartica zainteresovano da njihov mobilni telefon postane i platni uređaj. Oni smatraju da su beskontaktna plaćanja mobilnim telefonima brža od korišćenja gotovine ili standardnih kartica (74% ispitanika) i laka za upotrebu (70%).

Interesantno je da je prvi izbor za plaćanje karticama putem mobilnog telefona plaćanje komunalnih računa, što je izjavilo 62% ispitanika. Njih 60% bi telefonom plaćalo u supermarketima i lokalnim prodavnicama, dok bi 34% ispitanika volelo da modernizuje svoje iskustvo kupovine odeće i obuće.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled