Komšije više troše kod nas, nego mi kod njih

Komšije više troše kod nas, nego mi kod njih

Zarada od turizma u Srbiji prvi put u istoriji biće ista kao odliv novca za putovanja po inostranstvu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije

Prema podacima NBS do oktobra 2017. godine, vidi se da će zarada od turizma prvi put u istoriji biti ista kao odliv novca za putovanja po inostranstvu, a turisti iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije više novca ostave kod nas nego naši građani kod njih.

Hrvatski turisti su u Srbiji potrošili 52 miliona evra (više nego lane), a naši kod njih samo 36. Slovenci su ostavili 61, a mi kod njih upola manje – 30 miliona evra. Crnogorci su Srbiji doneli 63, a mi smo njima vratili 55 miliona evra.

Za Hrvatsku i Sloveniju su očekivani podaci, jer je to dugogodišnji trend, ali sam za Crnu Goru iznenađen, kaže direktor JUTA Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

Najviše novca u Srbiji ostave turisti iz Republike Srpske – čak 165 miliona evra, a slede Izraelci sa 78 miliona evra. Turski turisti potrošili su samo 26 miliona evra, ali ove podatke treba uzeti sa velikom rezervom. Naime, Srbiju je do novembra posetilo 39.000 izraelskih gostiju koji su ostvarili 119.000 noćenja, dok je turskih bilo 95.700 i ostvarili su 155.000 noćenja.

Srbija je prošle godine od turizma zaradila više od 1,2 milijarde evra

Srpski turisti, kojih je bilo tri puta manje nego Turaka u Srbiji, ostavili su u Antaliji i okolini 49 miliona evra. Ne čudi što smo u Grčkoj potrošili 432 miliona evra, jer u poslednje dve godine imamo povećanje ukupnog broja putnika za Egej, ističe Seničić.

Što se naše zarade tiče, beležimo povećanje iz gotovo svih zemalja. Recimo, makedonski gosti u Srbiji potroše 47 miliona evra (mi kod njih 12), kiparski 14 (mi kod njih 12), pa čak i albanski turisti kod nas ostave osam miliona, dok mi njima damo samo milion.

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da nam iz republika bivše SFRJ dolazi ukupno 28 odsto noćenja, dok u ukupno ostvarenom deviznom prilivu učestvuju sa oko 36 odsto. Dosadašnji rezultati o broju dolazaka i noćenja, kao i devizni priliv pokazuju stalni rast, ističe direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Srbija je prošle godine od turizma zaradila više od 1,2 milijarde evra, a prema prognozama, u 2018. godini se od turizma biće zarada od čak 1,6 milijardi dolara. (Novosti)

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled