Boing razvija hiperzvučni avion – Oko Zemlje za samo tri sata?

Boing razvija hiperzvučni avion – Oko Zemlje za samo tri sata?

Američki proizvođač aviona Boing razvija novu hiperzvučnu vojnu letelicu koja će moći da obiđe Zemlju za svega tri sata, i da razvije brzinu pet puta već od brzine zvuka

Ime tajanstvenog konceptualnog aviona, kojeg mnogi smatraju naslednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letelice koja je 1976. oborila rekord letevši na najvišoj visini od skoro 26.000 metara, verovatno će biti Valkyrie II.

Iako kompanija još nije dala zeleno svetlo za ovaj projekat, nedavno je otkriveno da bi taj avion koji će dostići brzinu do 6,174 kilometara na sat, odnosno 5 Macha, mogao biti proizveden u narednih 10 do 20 godina.

Hiperzvučne letelice po definiciji mogu da lete pet puta brže od brzine zvuka, a Boingova nova letelica bi mogla da pomogne američkoj vojsci da njeno nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi avioni mogu da putuju toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli da predstavljaju skoro trenutnu pretnju državama širom sveta, smanjujući vreme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i sa velikih udaljenosti.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled