Pametni telefoni uskoro dobijaju ‘neprobojno’ staklo

Pametni telefoni uskoro dobijaju ‘neprobojno’ staklo

Prozvođači pametnih telefona za zaštitu ekrana svojih uređaja najčešće koriste hemiski ojačano Gorilla Glass staklo. To bi uskoro moglo da se promeni, budući da jedna američka firma planira da 2019. godine na tržište izbaci dijamantsko staklo za mobilne uređaje

Kompanija Akhan Semiconductor radi na razvoju tehnologije izrade dijamantskih stakala za mobilne telefone, koja bi mogla zauvek da stave tačku na razbijanje ekrana mobilnih uređaja.

Dijamanti su odlični poluprovodnici, koji dobro razvode toplotu, i imaju veliku čvrstinu. Na razvoju dijamantnih stakala kompanija radi više od godinu dana. Iako je prvi prototip već trebalo da bude predstavljen, rokovi su pomereni za 2019. godinu, pošto testiranja u saradnji sa nekim proizvođačima mobilnih telefona uveliko traju.

Osnovna ideja nove tehnologije je da se dijamantski sloj nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično zaštitno staklo.

Zahvaljujući dobrim provodničkim svojstvima, dijamantski sloj stakla bi omogućio nesmetano korišćenje ekrana na dodir. Ono što još trenutno predstavlja problem je postizanje minimalne refleksivnosti nanesenog dijamantskog sloja.

Čim ovi problemi budu prevaziđeni, uređaji sa nesalomivim ekranima bi mogli da se nađu na tržištu.

Osnivač kompanije Akhan Semiconductor, Adam Kan, međutim, ističe da je proces proizvodnje dijamantskih ekrana prilično skup, pa će tako neprobojno dijamantsko staklo, najverovanije, naći na telefonima iz premijum segmenta.

Preporučujemo vam i sledeće:Untitled